Strvina teleta bačena u rijeku Ljubinu: “Posljedice mogu biti kobne za sve, za našu djecu”

Nesvakidašnji prizor jutros je zatekao mještane naselja Semizovac, u sarajevskoj općini Vogošća. Naime oni koji žive blizu rijeke Ljubine uočili su strvinu teleta.

Fotografije teleta objavljene su i na Facebook stranici Udruženja za zaštitu životinja ‘Ruka za šapu’, a s obzirom da su u blizini mjesta na kojem se nalazi strvina smještene dvije klaonice, navodno, sumnja se da je upravo iz jedne od njih tele bačeno u rijeku.

– Poštovani, jutros u rijeci Ljubini, mjesto Semizovac, općina Vogošća, bačeno je mladunće (tele). Nedaleko od ovog mjesta gdje je bačeno se nalaze dvije klaonice – napisali su na stranici.

Za Hayat prokomentirali su ovaj prizor, naglašivši da očekuju brzu rekaciju nadležnih.

– Mi vjerujemo u sistem i da će uraditi istragu po zakonu u cilju da se ovako nešto ne ponovi. Posljedice mogu biti kobne za sve nas, za našu djecu. Ovaj čin je nehuman i neekološki, ali nažalost vjerovatno se često dešava. Ljudi nisu ekološki osvješteni dovoljno, pa samim tim nisu ni svjesni da jedan ovakav postupak ugrožava i zagađuje okolinu. Nažalost, najveći problem sada je što je tijelo još uvijek u rijeci i već se osjeti neugodan miris. Problem je što smo pokušali kontaktirati nadležne, ali niko se ne javlja jer je subota, a nažalost nemamo dežurne službe za ovakve situacije – poručilu su za Hayat iz Udruženja.

Stanovnici Semizovca sumnjaju da je riječ o bolesnoj životinji koja je uginula i koje su se mesari željeli što prije riješiti te su u velikoj panici od širenja eventualne zaraze.

Također, mještani ovog naselja očekuju da će na teren što prije izaći i veterinarska inspekcija.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79