Student Medicine iz Tuzle osmislio ekološki prihvatljiv sistem grijanja

Kako bi smanjio zagađenje zraka u svom gradu, dvadesetogodišnji Salko Užičanin, student Medicine iz Tuzle osmislio je poseban sistem grijanja koji je nazvao Solheat.

Kako kaže, ideja za sistemom grijanja koji bi koristio isključivo obnovljive izvore energije nastala je kao potreba s ciljem rješavanja dugogodišnjeg problema zagađenja zraka u gradovima širom Bosne i Hercegovine.

Za naš portal je ispričao kako je tekao proces od ideje do realizacije.

”Prototip sistema grijanja kojeg smo nazvali SOLHEAT (solar + eng. heat, vrućina) nastao je u zimu 2016. godine. Razvoj sistema trajao je do 2019. godine kada je certificiran. Ukratko SOLHEAT je solarni grijač zraka koji koristi sunčevu svjetlosnu energiju koju potom pretvara u toplotnu i prenosi je na zrak koji se dovodi iz xyz prostorije. Zrak apsorbuje toplotu, potom biva vraćen nazad u prostoriju. Također, SOLHEAT vrši filtraciju, ventilaciju, dehumidifikaciju zraka kroz cio sistem zagrijavanja”, objašnjava nam Užičanin.

Kako dalje kaže, uređaj je moguće postaviti na zid ili na krov, čime je riješen problem postavljanja na stambene zgrade.

Jako bitno je navesti da je uređaj autonoman, te je kao takav 100% ekološki prihvatljiv, ne korisiti niti jedan dodatni izvor osim sunčeve energije, samim tim ne zahtijeva nikakva dodatna novčana izdvajanja”, kaže Užičanin.

Uređaj je primjenjiv širom svijeta, s napomenom da će negdje biti manje efikasan zbog insolacije, ozračivanja Sunčevim zrakama na površini Zemlje. Uređaj funkcioniše praktično poput klima uređaja, samo što u ovom slučaju koristi isključivo Sunčevu svjetlost kako bi funkcionisao.

”Uređaj nema mogućnost rada noću, tako da bi se u našim uvjetima koristio kao dnevna alternativa, dok bi se za period noći morali poslužiti nekim drugim grijnim sistemom. Da bi uređaj bio masovno prihvaćen potrebna je volja i želja viših instanci koje se bave problemom zagađenosti zraka. Jasno je da je također potrebno subvencionisati prelazak na jedan ovakav sistem grijanja, kao dodatni motiv samim građanima da ga prihvate”, pojašnjava Užičanin.

Kada je u pitanju Tuzla, Užičanin kaže da bi bilo dobro striktno ciljati SOLHEAT-om na individualna ložišta što bi u značajnoj mjeri smanjilo emisiju štetnih gasova i materija.

”U narednom periodu planiramo stupiti u kontakt sa vlastima kako na nivou Grada tako i na nivou Kantona, kako bi zajedno učestvovali na izradi strategije smanjenja zagađenja zraka, kao i prelaska na obnovljive izvore energije, kojom će se naša zemlja morati posebno pozabaviti s obzirom da je to jedan od zahtjeva Evropske unije”, kaže ovaj mladi inovator.

Kako dalje objašnjava, za nastanak ovakvog uređaja je bilo potrebno skoro tri godine. Razlog tome jeste i nedostupnost materijala kao i u početku nemogućnost korištenja sofisticiranih mjernih uređaja.

”Također tu su i brojne procedure vezane za tehničke listove, ateste, certifikate sigurnosti i sukladnosti na koje se moralo čekati. Najveća podrška su u početku bili mentori i roditelji. U nekom razvojnom periodu najveću ulogu odigrala je Fondacija Mozaik. Tu smo zapravo naišli na tim stručnjaka uz koje smo zapravo i uspješno iznijeli cijelu ovu priču. Možemo se pohvaliti i da smo u partnerskom odnosu i osnovali društveno odgovorno privredno društvo, koje 51% svoje dobiti vraća nazad u zajednicu. Jednostavno svaki izum, svaka inovacija gubi svoj smisao ukoliko je ne ponudite ljudima, ukoliko je ne pustite na tržište. Mi smo osnivanjem društveno odgovornog društva pokazali zapravo da su nam benificije korištenja ovog uređaja po pojedinca i okolinu bitnije od same zarade i profita”, kaže Užičanin.

Za kraj našeg razgovora, kaže da su njegovi naredni koraci biti usmjerni ka tome da veliki broj ljudi dobije priliku koristiti SOLHEAT uređaje.

”Svjesni smo situacije u kojoj se naša domovina nalazi, te svim silama radimo na tome da građanima ove zemlje damo priliku da mogu priuštiti jedan ovakav uređaj. Također, planiramo naš uređaj plasirati i van naših granica”, zaključuje.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79