Student završava pravo u roku, a razmišlja o prekvalifikaciji u automehatroničara

Student žali što nije upisao medicinu.

Nošenje sa stresom, naročito sa količinom stresa u današnje vrijeme, iznimno je teško. Nakon stresa pisanja mature, upisa na fakultet, a onda i završavanje istog, mladi se ljudi nadaju da će se, barem malo, ta količina stresa smanjiti jednom kada se zaposle i krenu raditi ono što znaju.

No, što ako to nije slučaj, pa ih do kraja života čeka još više stresa? Upravo ovo pitanje muči mladog, izvrsnog studenta Pravnog fakulteta koji traži savjet na Redditu.
Završio je sve u roku, ali što sada?

– Za par sedmica diplomirat ću na pravnom fakultetu. Isti sam završio bez većih problema, nikad nisam pao ispit pa sam završio u roku kao jedan od boljih studenata. Inače, pravo me jako zanima i nisam ga upisao reda-radi, ali me muči što sada, započinje pisati student na Redditu.

Anksioznost i napadi panike kao veliki problem

– Želio bih postati odvjetnikom, ali dosta me meni bliskih ljudi, obitelj, neki čak i rade u toj struci, odgovara od toga, tvrdeći da je to jako stresan, odgovoran i naporan posao te da ga ja neću moći raditi. To ponajviše govore jer imam problema s anksioznošću i napadima panike zbog zlostavljanja u srednjoj školi, ali i gotovo disfunkcionalne obitelji. Govore mi i da ne bih trebao raditi taj posao jer se ne isplati, em zbog zdravlja, em zbog malih plaća, pogotovo na početku, pojašnjava situaciju u kojoj se nalazi.
„Pravni fakultet nije težak“

– Sada ne znam što bih, da li da se prekvalificiram za nešto što donosi novac (npr. keramičar, automehatroničar – obožavam aute) i odem van ili da nastavim s pravom, znajući da više nema izlaza iz toga. Prijatelji mi govore da budem sretan što sam gotov, a meni je muka od slavlja jer mislim da završetak pravnog faksa nije neki uspjeh koji bi trebalo slaviti, em što taj faks nije težak, em što ću kao vježbenik raditi za maksimalno 5000 kuna, razmišlja student o budućnosti.

– Sada mi je samo žao što sam u srednjoj vjerovao ljudima koji su mi govorili da ne mogu upisati medicinu (imao sam 4.7 prosjek u gimnaziji, ali mi nije išla hemija) pa sam sada mogao biti 4. ili 5. godina medicine i za par godina imati vrhunski posao s vrhunskom platom i manje stresa jer ipak se tu ne radi kod privatnika, piše student i traži savjet nekoga ko je zadovoljan advokatskim poslom.
“Postani jako dobar u svom poslu”

– Medicinu bi ti bilo još teže završiti, duže bi ti trebalo, posao je još stresniji i odgovorniji, svaki se dan moraš nositi s krkanima i „Karenima“ koje znaju sve bolje od tebe jer su ipak završile Fejsbuk university, a plaća i nije bas vrhunska. Savjet: ako te stvarno zanima pravo, postani jako dobar u tome i pare će stizat i zarađivat ćeš više od prosjeka. Jako dobri odvjetnici jako dobro zarađuju, savjetuje ga komentator, prenosi Mojfaks.
„Ne slušaj druge“

Još jedan komentator daje studentu vrlo konstruktivan savjet:

– Previše razmišljaš o prošlosti (pogotovo to s medicinom). Završio si faks u roku, jedan si od boljih studenata i zanima te to što si upisao. Ne vidim razloga zašto si toliko nesiguran u sebe, pogotovo jer ti obitelj govori da je to stresan i odgovoran posao.. mislim ono, koji nije? Samo uhljebu posao nije stresan. Pa svako u početku ima manju platu.. Ako ti likovi s faksa ili kako kažeš iz struke govore isto, ja im ne bih previše vjerovao jer uvijek imam dojam da takvi likovi pokušavaju sve, od posla do života, prikazati lošim kako bi u tebi usadili ciničnu ideju da bi ti na kraju odustao, smatra komentator pa nastavlja kako, bez obzira koji posao počeo raditi, ipak negdje mora početi, što ujedno znači da mora početi, napredovati i učiti.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79