Studenti iz RS-a hvale ratnog zločinca Karadžića i poručuju da ploča s njegovim imenom neće biti skinuta

Unija Studenata Republike Srpske, Studentski parlament Univerziteta u Istočnom Sarajevu i parlament Studentskog doma Pale poručili su da nema ništa od skidanja ploče sa imenom osuđenog zločinca Radovana Karadžića sa zgrade Doma, “bez obzira ko pokuša da je skine, pa makar to bio i visoki predstavnik Valentin Inzko lično”.

“Radovan Karadžić je prvi predsjednik Republike Srpske, zemlje koja je naša domovina, koju volimo svim srcem, koju niko neće vrijeđati i napadati bez da dobije povratnu reakciju. Lik i djelo Radovana Karadžića će uvijek živjeti kroz sve stanovnike Republike Srpske, posebno kroz nas studente, koji ćemo ga uvijek poštovati i pamtiti”, naveli su studenti u zajedničkom, skandaloznom saopćenju.

Ukoliko je najveći problem tabla koja se nalazi na zgradi Studentskog doma, studenti su poručili Inzku kako vjeruju da je misija OHR-a u BiH završena, jer su očigledno svi veći problemi riješeni.

“Ovim je Inzko po ko zna koji put uradio nešto suprotno ponašanju svakog diplomate, kao i kontradiktorno svim evropskim idejama čiji nosilac bi trebao da bude”, navedeno je u saopštenju.

Podsjećamo, Karadžić je 20. marta prošle godine osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

Žalbeno vijeće Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Hagu tada je proglasilo Radovana Karadžića krivim za genocid u Srebrenici, ali je i potvrdilo prvostepenu presudu u tački jedan proglasivši da nije kriv za genocid u sedam bh. općina.

Također, Žalbeno vijeće Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove u Hagu potvrdilo je četiri udružena zločinačka poduhvata (UZP) u presudi, uključujući UZP za Sarajevo, UZP za Srebrenicu, sveobuhvatni UZP i UZP za uzimanje talaca.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79