Studenti iz Tuzle prevareni: Apsolventske slike platili u februaru, a još ih nisu dobili!

Redakciji Crne Hronike javila se grupa studenata sa Univerziteta u Tuzli koji su željeli prenijeti svoje neugodno iskustvo i prevaru koja se očito dogodila.

Naime, početkom drugog semestra studenti apsolventi su dobili ponudu od firme OneMoment iz Tuzle za usluge fotografisanja i obrade fotografija, te izrade zajedničkog panoa.

U razgovoru sa nekoliko studenata stižemo do saznanja da studenti nisu odlučivali u odabiru navedene firme.

,,Talovi” i sitni interesi pojedinaca

Studentska radost završavanja fakulteta prekrila je nezadovoljstvo nemogućnosti odabira, te je OneMoment dobio posao. Prvi problemi su nastali kada je navedena firma tražila od studenata da svoje fotografije plati prilikom fotografisanja.

Žalosna je činjenica da osobe koje nisu u mogućnosti platiti fotografije neće biti na zajedničkom panou.

Studenti su pored plaćanja pune cijene prije bilo kakvog posla morali izdvojiti i dodatne troškove da bi na fotografijama nosili akademske kape, što nije bilo navedeno u ponudi koju su dobili prije dogovaranja posla.

Pojedinci priznaju, uz dozu anonimnosti, da postoji velika sumnja da su pojedini studenti uz posredstvo ljudi sa Univerziteta dogovorili posao kako bi imali ličnu korist od ovog posla.

Kvalitet fotografija loš, dogovor nije ispoštovan

Mnogo studenata priznaje da je cijena fotografisanja preskupa, te da firme koriste prilike da bi zaradili enorman novac, te da ne postoji kontrola ovih cijena.

Nakon završenog posla uslijedio je period obrade fotografija, retuširanja i izrade konačne verzije. Studenti se žale da nisu zadovoljni kvalitetom odrađenog posla, te da u dosta slučajeva fotograf je zanemario njihove želje prilikom odabira fotografije.

Svi rokovi zakašnjeli, fotograf uvijek ,,ima izgovor”

Iako je vlasnik firme usmeno obećao studentima kako će fotografije dobiti u roku od 7 do 10 dana, ni četiri mjeseca poslije fotografije nisu uručene studentima.

Samoinicijativno javljanje studenata fotografu uvijek je završavalo lažnim obećanjem i produžavanjem roka, da bi na kraju izgovor bio i kako je fotograf bolestan i ima koronavirus.

U posjedu smo i jednog razgovora u kojem fotograf objašnjava studentima da ,,ako su čekali dva mjeseca, mogu sačekati i još koji dan”, a nakon kojeg je do današnjeg dana prošlo i više od dva mjeseca.

Sve se završilo na tome da su se studentima podijelile fotografije u elektronskoj formi, što je u određenoj mjeri utišalo buru protesta.

Posao za policiju?

Studenti razočarani traže raskid ugovora i ponovno fotografisanje, te je to jedino rješenje u ovoj situaciji.

Problem prave oni studenti koji brane fotografa iz očitih razloga.

Iako su u svoje studiranje uložili na desetine hiljada maraka, stotine sati truda, svoju fotografiju još nisu dobili, a pitanje je i kad će. Sve ovo ukazuje da bi policija mogla da se uključi u ovaj slučaj, jer postoji osnov sumnje da se izvršila prevara.

Studenti svoja prava trebaju tražiti institucionalno jer im to pravo moraju omogućiti!

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79