Studenti traže da se govedina i janjetina izbace sa jelovnika menzi u kampusu

Studenti sa Univerziteta Oxford izglasali su zabranu govedine i janjetine u menzama na Univerzitetu, nastojeći suzbiti štetne učinke na okolinu uzrokovane konzumacijom mesa.

Zbor studenata Oxforda usvojio je dvotrećinskom većinom zahtjev za zabranom crvenog mesa u restoranima u kampusu, uključujući i lokale koji prodaju hranu u univerzitetskim bibliotekama i sličnim dijelovima kampusa, piše Business Tuday.

Međutim, studentski zbor s 22.000 članova nema moć mijenjati politiku Univerziteta, pa će njegovi predstavnici morati lobirati kod uprave i pojedinih fakulteta da se ova zabrana provede u djelo.

Prema zahtjevu studenata, koji je predložen na sedmičnom sastanku, Univerzitet Oxford mora pokazati veću inicijativu kada je riječ o konzumiranju mesa i okolini.

– Država traži od Oxforda, kao glavnog britanskog Univerziteta, da pokaže inicijativu, no Oxford je nije pokazao kada je riječ o klimatskim promjenama. Zabrana govedine i janjetine na svečanim priredbama i prodajnim mjestima izvediva je i učinkovita strategija koja će Univerzitetu pomoći da ostvari svoj cilj za 2030. godinu. Univerzitet se posvetio borbi protiv rasizma, a sad mora poduzeti hitne akcije kako bi se smanjila emisija stakleničkih plinova – stoji u zahtjevu.

Prema Greenpeaceu, stočarstvo generira jednake emisije stakleničkih plinova kao i svi automobili i kamioni zajedno, a stočari su uništili milione kilometara kvadratnih prirodnih usisavača ugljen dioksida kako bi napravili pašnjake.

Prema internetskoj stranici Carbon Brief, učinci jedenja govedine i janjetine na okolinu značajno su veći od učinaka jedenja ostale hrane. Naime, krave i ovce su preživači, pa njihovi probavni procesi stvaraju veće nivoe metana.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79