Studenti u Sarajevu izlaze na proteste ukoliko Skupština ne usvoji njihove zahtjeve

Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu najavljuje studentske proteste u slučaju da Skupština Kantona Sarajevo na današnjoj sjednici, koja počinje u 9 sati, ne prihvati njihove zahtjeve.

– Za danas je zakazana hitna sjednica Skupštine Kantona Sarajevo, na dnevnom redu je samo jedna tačka, a koja se tiče izmjene Zakona o visokom obrazovanju. U okviru izmjena očekujemo da će zastupnici podržati zahtjeve Studentskog parlamenta o mogućnosti prenosa više predmeta iz ove u narednu studijsku godinu, ukidanju uslovnih predmeta, plaćanju školarine u ratama, kao i uvrštavanju dodatnog ispitnog termina u tekst Zakona, ovo su zahtjevi koje je Studentski parlament uputio prije više od tri mjeseca, navode iz SPUS-a.

S obzirom da smo ušli u mjesec oktobar u kojem počinje i nova akademska godina i da je vremena jako malo, Studentski parlament je u policijskoj stanici Centar najavio studentske proteste za srijedu 7.10.2020. godine, koji će biti održani ukoliko skupštinski zastupnici ne podrže njihove zahtjeve.

– Napominjemo da su zahtjevi koje smo uputili privremenog karaktera, zbog izmijenjenog režima nastave usljed vanrednog stanja u kojem smo se kao studenti našli, što je rezultiralo slabijom kvalitetom nastave na većini fakulteta. Sudeći prema sastancima koje smo održali sa zastupnicima, vjerujemo da će podržati naše zahtjeve i potrebne izmjene, jer nama kao studentima nije mjesto na ulici da tražimo svoja prava, nego na nastavi i da spremamo naše ispite, poručili su studenti.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79