Studenti u Sarajevu traže treći ispitni rok i smanjenje školarine

Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu (SPUS) uputio je Skupštini KS zahtjeve uoči početka naredne akademske godine.

Oni, između ostalog, zahtijevaju treći ispitni termin u septembru i prijenos tri predmeta u narednu godinu.

Bolji uvjeti

Kako je za „Avaz“ kazao predsjednik SPUS-a Faruk Dević, uputili su zahtjev i za finansiranje školarina studenata koji su ostvarili prosjek viši od 8,00, smanjenje školarina u visini od 30 posto, kao i uvođenje apsolventskih rokova.

– S obzirom na to da smo svjesni da nisu ispunjeni predviđeni uvjeti studiranja, Studentski parlament je, u saradnji sa širim krugom predstavnika i sa svim studentima, donio odluku da se upute ovi zahtjevi kako bi se omogućili kraj ove i početak nove akademske godine, kako bi studentima osigurali nesmetano studiranje i bolje uvjete – kazao je Dević.

Dodao je kako se nada da, ukoliko se ne usvoje ovi zahtjevi, do protesta studenata neće doći te da će skupštinsko rukovodstvo i zastupnici imati sluha i razumijevanja.

Nekoliko inicijativa

Vjeruje da su svi svjesni da su mladi ljudi budućnost ove države te da im treba omogućiti adekvatne uvjete za studiranje. Ove zahtjeve uputili su kao odgovor na uvođenje online režima i načina odvijanja akademske godine zbog aktuelne pandemije koja je nanijela brojne finansijske probleme studentima i njihovim porodicama.

Reagiralo je i Vijeće mladih KS nakon održanog sastanka s predstavnicima neformalne grupe studenata više organizacionih jedinica UNSA. Uputili su nekoliko inicijativa Skupštini KS, Vladi KS i Rektoratu UNSA. Između ostalog, da se izvrši nadzor nad provođenjem Zakona o visokom obrazovanju KS u pogledu nepoštivanja normi vezanih za uvjetne predmete prilikom studiranja, obaveze plaćanja biblioteke i tretiranje djece sa invaliditetom.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79