Studentski centar u Sarajevu: Budućnost BiH živi u užasnim uvjetima

Studenti JU Studentski centar već nekoliko mjeseci žive na nezavidnom nivou, suočavajući se s problemima poput nedostatka hrane, loših uvjeta života te stranačke prepirke oko funkcije direktora.

Studentski dom na Bjelavama broji devet paviljona, od kojih je paviljon dva u najboljem stanju, a postoje i dva koja su proglašena bezuvjetnima za boravak. Ekipa „Avaza“ posjetila je ovaj dom te se uvjerila u kakvim uvjetima žive oni koji su budućnost BiH. Zabilježili smo prljave kupaonice, dotjaralu stolariju, uništene zidove i namještaj…

Novi direktor

Muhamed el-Zavahreh (Muhammed El Zawahreh) je potpredsjednik studenata JU Studentskog centra na Bjelavama, a student je Medicinskog fakulteta. U ovom domu živi već sedam godina. Trenutno je u sedmom paviljonu i, kako ističe, postoji problem sa stolarijom, što je uzrok hladnoće tokom zimskog perioda.

– Uvjeti u Studentskom domu su isti kakvi su bili i prije šest godina. Jedina pozitivna strana je drugi paviljon. Trenutni kapacitet je oko 98 studenata, ali nas u domu zna biti izvan pandemije do 1.300. S obzirom na to, uvjete ne možemo rangirati na osnovu jednog paviljona, već generalnog smještaja – kazao je El-Zavahreh.

Prema njegovim riječima, peti paviljon spada u najnižu kategoriju stanovanja, gdje su u jednoj sobi boravila po tri studenta. Svaki od tih studenata je plaćao oko 120 maraka, samim tim, ta soba, uz dotaciju njihovog kantona, koja iznosi oko 219 maraka, kada se sve sabere, košta oko 900 maraka. Međutim, uvjeti tokom svih godina su isti. Nabavljeni su novi madraci, ali lošeg kvaliteta, kazao je on.

– Četiri od devet paviljona su bezuvjetna. Šesti paviljon je u fazi renoviranja, s tim da je donator, koji je iz arapskih zemalja, preminuo. Samim tim radovi su obustavljeni – rekao je El-Zavahreh.

Upravni odbor je 19. aprila imenovao za v. d. direktora Tonija Vukadina. Podsjetimo, studenti su imali problem s dostavom hrane, s obzirom na to da su dobavljači „Vinojug“ otkazali ugovor, nakon čega su oni održali proteste. Kako saznajemo, raspisan je tender za crveno meso.

– Imamo hranu, ali nije kvalitet koji bi trebao biti. Nakon protesta razriješen je samo problem dužnosti prošlog direktora. Najteže mi pada što sam stanar sve ove godine studiranja i što se iz dana u dan situacija u domu pogoršava – istakao je El-Zavahreh.

Topla voda

Belmin Pilav iz Gornjeg Vakufa student je treće godine Mašinskog fakulteta u Sarajevu, koji je u ovom domu četiri godine. Kazao je da su uvjeti u domu sve gori.

– Smještaj nije na nivou 21. stoljeća. Najteža je činjenica da imamo ograničenu toplu vodu, a problem predstavljaju hrana i kreveti – kazao je Pilav.

On smatra da bi se sada kada su dobili novog v. d. direktora, situacija trebala odvijati normalno.

– Nismo imali mesa, određenih začina, ulja, neophodnih namirnica. Stolarija nije na zavidnom nivou, već ispod nivoa – zaključio je Pilav.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79