Studentski dom u Sarajevu uskoro bi mogao ostati bez hrane

Nezavidni uslovi u domovima JU “Studentski centar” već odavno su studentska svakodnevnica. Međutim, situacija je u posljednje vrijeme dodatno usložnjena, a studenti bi uskoro mogli ostati bez hrane zbog neisplaćivanja dobavljača namirnica.

Kako saznajemo do neisplaćivanja dobavljača došlo je zbog toga što od februara “Studentski centar” nema direktora. U domovima “Studentskog centra” trenutno se nalazi između 500 i 600 studenata.

Kenan Velagić iz Udruženja studenata Studentskog centra kaže da se, nažalost, već odavno sve se svelo na stranačka prepucavanja.

“Smjene vlade dodatno su usložile situaciju, s obzirom da je direktor bio SDA, a sada je na vlast došla ‘Četvorka’. Tu je nastao problem i nesuglasice zbog čega je i direktor dao ostavku te i dalje traje polemika: da li je direktor ili nije, a studenti ispaštaju”, navodi.

Velagić tvrdi da zbog toga što “Studentski centar” nema direktora posljednji mjesec su neisplaćene plate radnicima, a studentima nedostaje hrane.

“Jedino je direktor ovlašte za potpisivanje plata, ali i drugih dokumetata jer je nadležan za potpise. Ima deponovan potpis u sudu te jedini može potpisivati javne nabavke, isplate i slično”, dodaje.

Restoran nije potpuno zatvoren, ali, kako kaže, većina dobavljača otkazala dostavljanje hrane tako da će za par dana ostati bez zaliha odrešenih namirnica piše Klix.

“Pozvali smo studente korisnike domova da sačekaju par dana s plaćanjem stanarine, jer smo dobili informaciju da će vlada raspravljati o ‘Studentskom centru'”, kazao je.

Nedavno su iz Udruženje naveli listu proizvođača s kojima je trenutno prekinut ugovor i tih proizvoda nema ili uskoro neće biti u restoranu:

“Ledo” (riba, zaleđeno povrće) obustavljeno radi neplaćanja,

ZAMM (crveno meso) obustavljeno radi neplaćanja,

“Vino jug” ( jaja, ulje, sveježe povrće) dovoze 30 posto, ostalo obustavljeno, zbog nepotpisanog ugovora,

Krompir i ulje u malim zalihama, dovoljo za 5 do 6 dana,

Začini (biber, sol, vegeta) u malim zalihama, dovoljno za 10 do15 dana.

Također, predloženo je da se restoran privremeno zatvori da studenti ne bi plaćali bonove koje ne mogu koristiti.

Povodom problema s kojim su se susreli studenti kontaktirali smo direkciju JU “Studenstki centar”, međutim zvanični odgovor nismo dobili.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79