Stvari se pomjeraju s mrtve tačke: Migrante iz grada izmještaju u Lipu

Više od 500 migranata izmješteno je u proteklih nekoliko dana iz gradskog područja Bihaća u prihvatni kamp Lipa, koji je udaljen dvadesetak kilometara od ovoga grada, a ove aktivnosti biće nastavljene i u narednim danima.

Inače, radi se o koordinisanim akcijama koje zajednički provode Služba za poslove sa strancima BiH i policija USK, a ciljem da se smanji pritisak migranata na urbane dijelove Bihaća i drugih gradova u kojima borave ilegalni strani državljani.

Gradske vlasti u Bihaću su zadovoljne time što su institucije države konačno preuzele odgovornost za situaciju oko migrantske krize i što se na tom planu poduzimaju konkretni koraci.

“Od januara se dešava nešto, što nažalost nije bio slučaj u prethodne tri godine, te imamo aktivnosti Ministarstva sigurnosti BiH i Službe za poslove sa strancima u rješavanju migrantske krize. Neuporedivo se lakše nositi sa ovakvim problemom kada imate takvu podršku. Za nas je bitno da je Bira daleka prošlost, da su osigurani svi uslovi za centar u Lipi, te da se upravo zbog toga više ne dozvoljava formiranje divljeg i improviziranog smještaja u središtu grada”, istakao je Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća.

Prema procjenama na ulicama tog grada boravi oko hiljadu migranata, dok broj onih koji se nalaze u prihvatnom centru Lipa varira, obzirom da veliki broj njih pokušava i uspijeva preći granicu s Republikom Hrvatskom.

Istovremeno, u ovome prihvatnom kampu se odvijaju radovi na stvaranju boljih uslova za smještaj migranata što podrazumjeva izgradnju čvrstih objekata i druge neophodne prateće infrastrukture.

Po završetku radova, planirano je da kapaciteti ovog centra iznose 1500 korisnika, s tim da bi se osigurao i smještaj za migrantske porodice s djecom te maloljetnike, koji sada borave u kampu Borići, u centru Bihaća.

Opšta je ocjena da je migrantska situacija u Unsko sanskom kantonu nešto povoljnija nego u isto vrijeme proteklih godina, a to se pripisuje tome da je ruta preko Bosne i Hercegovine za migrante značajno poskupjela zbog čega veliki broj njih bira druge pravce i načine kako da se dokopaju Evropske unije.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79