Stvorite realnu sliku: Koliko se zaista može zaraditi u Njemačkoj?

Post [M,D] First paragraph - 300x250

Govoreći o zaradama koje naši građani mogu da očekuju u Njemačkoj, Aćić je rekao da se ne treba samo fokusirati na apsolutne iznose, nego i na cijenu življenja u tim sredinama

 

Ukoliko u Njemačkoj želite mnogo zaraditi, najbolje ćete proći kao doktor stomatologije, gdje godišnje možete računati sa zaradom od 117.000 evra neto, dok kao ljekar možete zaraditi 78.000, a kao menadžer finansijskog fonda oko 75.700, pišu Nezavisne.

Post [M,D] Text - ADX / Video

Ipak, veća je šansa da ćete u Njemačkoj raditi neka od najmanje plaćenih zanimanja, među kojima je posao sobarice u hotelu s godišnjom neto zaradom od 19.000 evra, dok ćete hiljadu evra više zaraditi u ugostiteljstvu.

 

Post [M,D] Text - ADX / Video

Kao frizer možete računati sa 21.000 evra, konobar 22.000 evra, a ako se zaposlite u kol-centru, možete dobiti 24.000 evra godišnje, koliko mogu zaraditi radnici na kasi ili na recepciji.

Kuvar godišnje u džep može staviti oko 25.000 evra, a kao zubarski tehničar možete zaraditi oko hiljadu više. Vozač kamiona, što je posebno popularno zanimanje za državljane BiH, godišnje zaradi oko 27.000 evra neto.

Post [M,D] Text - Linker

 

Saša Aćić iz Unije udruženja poslodavaca RS kaže za “Nezavisne” da poslodavci od vlasti očekuju da nastave sa smanjivanjem opterećenja na rad kako bi se stvorili uslovi da se povećaju plate i poboljšaju uslovi rada. Vjeruje da bi kombinacija ovih mjera mogla pomoći da se ljudi iz RS i BiH odluče da ostanu ovdje.

 

Govoreći o zaradama koje naši građani mogu da očekuju u Njemačkoj, Aćić je rekao da se ne treba samo fokusirati na apsolutne iznose, nego i na cijenu življenja u tim sredinama. Prema njegovim riječima, njemačka zarada od 1.200 evra neto na mjesečnom nivou ekvivalentna je neto zaradi od hiljadu maraka u RS.

Post [M,D] Text - Linker

 

“Mnogo se ovih dana govori o novom njemačkom zakonu o stranoj radnoj snazi. Mi bismo posavjetovali našim građanima da pažljivo pročitaju šta im se tim zakonom nudi. Možda će doći do zaključka da stvari nisu baš onakve kakve im se često predstavljaju”, zaključio je Aćić.

 

Takođe, njemački magazin “Die Njelt” sastavio je listu zanimanja koja bez stranaca nisu moguća. U mesnoj industriji, kako ističu, čak 40 odsto zaposlenih su stranci. U sektoru proizvodnje životnih namirnica njih 37 odsto su stranci, dok je u betonskoj industriji zaposleno oko 34 odsto stranaca. U sektoru čišćenja i higijene radi oko 30 odsto stranaca, koliko ih je u kuvarstvu i ugostiteljstvu. Među poljoprivrednicima 29 odsto su stranci, koliko ih radi i na građevini, odnosno popularnoj “baušteli”. Oko 25 odsto stranaca radi u hotelijerstvu, 23 odsto su skladištari, a među metalskim radnicima oko 20 odsto, odnosno svaki peti je stranac.

Post [M,D] Text - Linker

 

Podaci njemačkih agencija koje se bave zapošljavanjem radnika u toj zemlji pokazuju da su najtraženija zanimanja za strance koji dolaze na rad u Njemačku IT statističar, električar i njegovatelji, a najveća šansa za dobijanje posla je u oblasti njege, gdje se do 2030. godine očekuje čak 199.000 novih radnih mjesta.

 

Kolika je pomama za strancima u Njemačkoj, svjedoči podatak Saveznog zavoda za zapošljavanje iz Nirnberga, da je prošle godine u toj zemlji otvoreno čak 700.000 novih radnih mjesta od kojih su pola dobili stranci, odnosno legalno zaposleni radnici bez njemačkog pasoša.

Post [M,D] Text - Linker

 

Ističu da u Njemačkoj, od ukupno 32,7 miliona radnika, trenutno legalno radi 3,6 miliona radnika sa stalnim socijalnim statusom bez njemačkog pasoša, od čega je dva miliona iz zemalja članica EU, dok su ostatak državljani zemalja koje nisu u EU. Od nedržavljana EU najviše je u Njemačkoj stalno zaposlenih Turaka, oko 530.000, dok ih je sa zapadnog Balkana 271.000, a oko 200.000 zaposlenih je azilanata, najviše iz Sirije.

Što se tiče stalno zaposlenih u Njemačkoj porijeklom iz zemalja članica EU, Hrvati su sa 164.000 zaposlenih na čak četvrtom mjestu. Ispred njih su Poljaci sa oko 400.000, Rumuni sa 310.000, pa Italijani sa 260.000.

Post [M,D] Text - Linker

 

Zanimljivost

 

Zanimljivo je da je u Google pretraživaču, kad je u pitanju posao u Njemačkoj, jedan od najčešćih pojmova koji se pretražuju “posao u Njemačkoj bez papira”. Naime, ispred ovog pojma nalazi se “posao u Njemačkoj bez znanja njemačkog”, i “posao u Minhenu”. Osim ovih pojmova, izlistani su još “posao u Njemačkoj za EU nedržavljane”, “posao u Berlinu” i “posao u Njemačkoj”. Svi ovi pojmovi su na njemačkom jeziku, a za ostale jezike zavisi od lokalnih postavki Googlea.

Post [M,D] Text - Linker

 

GODIŠNjE NETO ZARADE (u evrima)

 

Post [M,D] Text - Linker

19.000 sobarica plus

21.000 frizer plus

22.000 konobar plus

24.000 kol-centar plus

Post [M,D] Text - Linker

24.000 radnici na kasi plus

24.000 recepcioner plus

25.000 kuvar plus

26.000 zubarski tehničar plus

Post [M,D] Text - Linker

27.000 vozač kamiona plus

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments