Suad Đozić: “Rijeku i šumu ne damo za bure viskija”

Ministar vanjskih poslova BiH, Konaković je jučer (23.02.’24) bio domaćin. Premijer Plenković je došao sa pojačanim sastavom iz EU, kako bi ono što zagovara sa sestrinskom strankom iz BiH digao na najvišu moguću razinu.

Danas je već svima jasno da domaćin Konaković je još u Neumu pristao na realizaciju tih ideja i tog Plenković-Čović koncepta budućeg ustrojstva naše države. Ali institucije BiH nisu!

piše: SUAD ĐOZIĆ (ReSTART BiH)

Tako da ucjene tj. zaklanjanje Plenkovića iza Predsjednice Evropske komisije i Premijera Holandije, ne piju puno vode.

Koncept je to protiv kojeg stoje Evropske konvencije, presude Evropskog suda za ljudska prava, pa i sama SAD koja je napravila dejtonske anekse na Ustav RBiH. Ambasada SAD je samo par dana ranije poslala saopštenje za javnost.

U tom saopštenju su istaknuli da izmjene kakve traži premijer nama susjedne države, zahtijevaju promjenu Ustava BiH, za što je potreban širok koncenzus, a svi znamo da to nije moguće obezbijediti do marta. Zato jučerašnji posjet možemo ocijeniti kao gubljenje vremena i to vrijeme je trebalo iskoristiti za rad na 14 prioriteta, a ne ponovo otvarati stare teme kako bi od lošeg (vidimo svi kako funkcioniše, sve ove decenije) pravili još lošije. Etno-torizacija nije isto što i evropeizacija!!

Uporni domaćin se danas javno hvalio sa darovima gosta, nekim stvarima poput dobre volje za usvajanje tehničkih izmjena izbornog zakona, koje su godinama, upravo sa te strane kočene. Vodaju ga u njegovoj zemlji po kafanama kao ‘Cigo mečku’. Sve mi to izgleda kao kada su se Indijanci hvalili u svom selu da su za gubitak ogromnih šuma, rijeka i prerija punih bizona, dobili kartone viskija i neke đinđuve. Na toj smo mi izgleda razini po onome kako se prema nama postavljaju oni čiji projekat je u Hagu presuđen kao UZP.

Ipak najvažnije što se jučer dogodilo (možda i posljednjih decenija), je udar na dignitet institucija naše države od strane njenog gosta. Premijer Hrvatske, ako je već došao pod plaštom evropejstva i legaliteta, morao je poštovati najvišu državnu instituciju Predsjedništvo BiH, kao i sve legitimno, zakonski izabrane njene članove po važećem Ustavu BiH ili ne dolaziti u posjetu. Njegov domaćin Ministar vanjskih poslova – Konaković je morao reagovati na diplomatski skandal, tj. uvrjedljivo ponašanje Premijera Hrvatske prema našoj državi izbjegavanjem sastanka u Predsjedništvu BiH. A on kako čujem, udar na institucije, podvodi pod lični konflikt. Odnosno parafraziram ‘nek tamo neki Plenković i neki Komšić vide u čemu je njihov problem’.

Dejtonski aneks IV u Ustavu BiH je najveći problem za napredak Bosne i Hercegovine.

ReSTART BiH je prvi u redu koji želi da ga mijenja. Naravno u sasvim suprotnom smjeru od onog koji zagovaraju dva HDZ-a iz dvije države. Naš koncept izmjena je kompatibilan sa Evropskom konvencijom za ljudska prava, presudama Evropskog suda za ljudska prava, ali Ustav BiH je još uvijek važeći. Sve dok ne uspijemo obezbijediti taj široki koncenzus za promjenu Ustava BiH, u ReSTART-u smo legalisti i takav bi morao biti svaki gost u znak poštovanja prema našoj državi. Na to ga je morao javno upozoriti Ministar vanjskih poslova, domaćin Konaković. Sramno je da to nije učinio!

Imali smo primjer kada je ReSTART štitio institucije i državu od privremene, a ne principijelne, korjenite i trajne izmjene Ustava FBiH i tada nas je podržala neka (SDA) politička opcija kojoj je to u tom trenutku odgovaralo. Sada će nekim drugim (DF) odgovarati ovo što pišem, ali to nema veze s njima nego opet sa principom, odnosno uvažavanjem Ustava BiH, kakav je, takav je.

Po tom Ustavu je izabran Željko Komšić za člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda. I to je to. Ranije smo imali Dragana Čovića iz HDZ BiH, pa smo poštovali zakone i Ustav. Moglo se desiti i da bude Diana Zelenika iz HDZ 1990, jednako bi poštovali Ustav. To sve ministar Konaković dobro zna i siguran sam da bi stao u zaštitu institucije i Ustava BiH, ako bi njeni članovi bili Čović i Zelenika, ali i Dodik i Cvijanović, kada bi recimo predsjednik Turske kao gost u našoj zemlji, birao sa kim će se sastati.

A ako mu se neko ne sviđa, onda bi sa nekim drugim završavao stvari po kafanama. Naravno da bi i tada ReSTART štitio institucije BiH i sve predstavnike tih institucija, ma ko oni bili.

Osim nekoliko Facebook statusa, ispod radara prođe NAJVEĆI SKANDAL U BiH, od rata do danas.

Da li iko brine o dignitetu države i njenih najviših institucija, osim ReSTART-a BiH !? Isto se ponavlja stalno. Imali smo protuustavni presedan koji je uradio Premijer FBiH Nikšić, pa smo dizali alarm kako će Dodik to zloupotrijebiti. To se vrlo brzo i desilo. Izgleda da baš nikoga se ne dotiče to da svakim danom se derogiraju i ruše institucije, samim tim i država!

Zaključak: za ovaj tekst nije bitan Komšić, kao persona, nisu bitni njegovi stavovi, politika njegove stranke (lično nisam glasao za njega i DF, samo jednom sam ga sreo i to kao gost Predsjedništvu BiH). Za ovaj tekst nije bitan ni Čović, kao persona, njegovi stavovi, politika njegove stranke. Svako ima pravo da zagovara šta god misli da je dobro za ovu zemlju, ali je nužno da smo legaliste i da poštujemo institucije ove države, a one se popunjavaju po VAŽEĆEM USTAVU BIH.

P.S. ne znam da li je ambasadi SAD promakla činjenica da premijeru Hrvatske nije smetalo da se sastaje sa Nikolom Špirićem i Marinkom Čavarom, ljudima koje je SAD postavila na CRNU LISTU, čak šta više u tu nečasnu radnju je uvukao i Predsjednicu Evropske komisije. Za najvecu svjetsku silu SAD bi to moralo biti uvrjedljivo, jednako kao što je za nas Plenkovićev odnos prema najvišoj instituciji BiH!!

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79