Subvencija prve nekretnine u iznosu do 7.500 KM

Grad Mostar je donio odluku koja bi mogla značajno olakšati mladim porodicama put do vlastitog doma. Naime, vijećnici su usvojili Odluku o subvencioniranju prve stambene nekretnine s maksimalnim iznosom do 7.500 maraka.

Gradonačelnik Mostara, Mario Kordić, istaknuo je da je ova mjera dio šireg niza inicijativa koje su usmjerene prema potpori mladim porodicama u ostvarenju njihovih stambenih potreba. Na konferenciji za novinare održanoj uoči sjednice Gradskog vijeća, Kordić je pojasnio da se ova odluka nadovezuje na slične mjere koje provodi Hercegovačko-neretvanskog kantona, dodatno subvencionirajući porez na kupovinu prve nekretnine s iznosom od 7.500 maraka.

Ovakva podrška, prema riječima gradonačelnika, može biti ključna za mlade porodice koje žele ostati u Mostaru i riješiti svoje stambeno pitanje. Ukupno, mlade porodice u Mostaru mogu imati na raspolaganju do 15.000 maraka za stjecanje prve nekretnine.

Prema uslovima odluke, stambena nekretnina koja je predmet prijave mora se nalaziti na području Grada Mostara, a podnositelji zahtjeva trebaju imati prebivalište i živjeti na istom području. Također, stan ili kuća moraju biti kupljeni nakon objavljivanja javnog poziva za subvencioniranje prve nekretnine, a ugovor o kupoprodaji treba biti zaključen u određenom razdoblju iste kalendarske godine.

Uz subvencije za stambene nekretnine, Gradsko vijeće Mostara razmatralo je i nacrt odluke o javnim skloništima na području grada. Iako su javna skloništa često nedostatno obrađena u zemljišnim knjigama zbog pitanja imovinskih prava, gradonačelnik Kordić istaknuo je planove za njihovu obnovu i stavljanje u funkciju.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79