Foto: Arhiva
Subvencije od 5,5 miliona KM za solarne projekte: Prilika za mala i srednja preduzeća u FBiH

Subvencije od 5,5 miliona KM za solarne projekte: Prilika za mala i srednja preduzeća u FBiH


Mikro, mala i srednja preduzeća u Federaciji Bosne i Hercegovine sada imaju priliku ostvariti subvencije do 50.000 KM za izgradnju solarnih elektrana za vlastite potrebe, zahvaljujući Javnom pozivu Fonda za zaštitu okoliša FBiH.

Ukupno dostupna sredstva iznose 5.552.579,08 KM, a prijave su otvorene do 1. septembra ove godine.

Podnositelji prijava moraju osigurati minimalno 55% od ukupne vrijednosti investicije kao vlastito učešće.

Ovaj program ima za cilj povećati energetsku efikasnost, smanjiti emisiju štetnih plinova i podstaknuti prelazak na održive izvore energije, što je u skladu s globalnim trendovima u borbi protiv klimatskih promjena.

Među mjerama koje se mogu prijaviti su toplinska izolacija, zamjena stolarije, unapređenje sistema grijanja i hlađenja, zamjena neefikasnih uređaja energijski efikasnijim, kao i izgradnja fotonaponskih elektrana za vlastitu potrošnju. Detaljni uvjeti i kriteriji za prijavu dostupni su na službenoj web stranici Fonda za zaštitu okoliša FBiH.

Ovaj program ne samo da će pomoći preduzećima u smanjenju operativnih troškova kroz energetsku efikasnost, već će i stvoriti nove prilike za zapošljavanje u sektoru obnovljivih izvora energije. Rok za realizaciju projekata je do 1. decembra 2024. godine.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija