Subvencije za privatne vrtiće bit će značajno povećane

Subvencije za privatne vrtiće bit će značajno povećane


Subvencije za boravak djece u privatnim vrtićima u Banja Luci bit će značajno povećane tokom ove godine. Gradonačelnik Banja Luke, Draško Stanivuković, najavio je da će subvencije biti povećane na 100 KM za jedno dijete od jula, dok bi od avgusta trebale iznositi 150 KM. Za drugo dijete koje ide u privatni vrtić, subvencija će iznositi 200 KM.

Gradski menadžer Bojan Kresojević izjavio je za “Nezavisne novine” da će konačnu odluku o visini subvencija saopštiti gradonačelnik, uz detaljna objašnjenja o načinu povećanja. Navedeno povećanje subvencija predstavlja korak ka osiguranju pristupačnog obrazovanja za djecu i olakšanju finansijskog tereta roditeljima.

Jedan od prijedloga roditelja bio je da se u subvencionisanje uključe i roditelji čija djeca pohađaju privatne vrtiće, a nemaju prebivalište od dvije godine u Banja Luci. Kresojević ističe da se o ovom prijedlogu diskutuje, uz napomenu da se često javljaju slučajevi zloupotrebe. Međutim, grad će razmotriti ovo pitanje u narednom periodu.

Đorđe Konjević, predstavnik roditelja, izrazio je zadovoljstvo zbog obećanja većih subvencija tokom sastanaka s Gradskom upravom. Roditelji su primili informaciju da će prvo povećanje subvencija biti primijenjeno od 1. jula, a drugo od 1. avgusta ili 1. septembra. Očekuje se da će konačno usaglašavanje cijena biti postignuto najkasnije do 1. jula 2025. godine.

Akt koji će biti predložen odbornicima trebao bi biti obavezujući, a rezultat bi trebao biti usaglašenost u vezi sa dodatnim izvorima prihoda za subvencije. Ovo predstavlja prvi korak ka osiguranju pristupačnog i kvalitetnog obrazovanja za djecu u Banjaluci.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija