Sud BiH “lopticu prebacuje” na Tužilaštvo: Zašto Savčić nije odmah zadržan u pritvoru?

Sud BiH oglasio se novim saopštenjem za javnost u kome objašnjava zbog čega Milomir Savčić nije odmah zadržan u pritvoru, te lopticu ponovo prebacuje na Tužilaštvo BiH.

Iz njihovog saopštenja se vidi da predsjednik BORS, kome Sud BiH sudi za ratne zločine, osim državljanstva RS i BiH posjeduje i državljanstvo Srbije.

Povodom, kako kažu, medijskog izvještavanja i krivo stvorene slike u javnosti, Sud BiH podsjeća da je 9. avgusta 2021. godine donio rješenje kojim su prema optuženom Milomiru Savčiću ukinute ranije mjere zabrane, a istovremeno usvojen prijedlog Tužilaštva BiH da mu se odredi mjera pritvora.

Sud podsjeća da je u ranijem toku postupka, osim mjere zabrane komentarisanja činjenica iz njegovog predmeta (što je navodno prekršio), Savčiću određena i sljedeća mjera: zabrana napuštanja boravišta i zabrana putovanja, a u cilju izvršenja navedene mjere kretanje optuženog ograničeno je na teritoriju BiH, uz privremeno oduzimanje svih putnih isprava, odnosno pasoša BiH, kao i putne isprave Srbije i lične karte, te je zabranjeno izdavanje novih pasoša, kao i korištenje lične karte za prelazak državne granice.

“Sve pomenute mjere su prilikom održavanja ročišta za određivanje mjere pritvora po prijedlogu Tužilaštva BiH 9.8.2021. godine i dalje bile na snazi”, navode u saopštenju.

Prema njihovim riječima, Tužilaštvo BiH je Sudu dostavilo prijedlog za određivanje mjere pritvora po zakonskom osnovu iz člana 132. stav 1. tačka b) ZKP BiH, odnosno zbog bojazni da će uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze ili tragove važne za krivični postupak, te zbog naročitih okolnosti koje ukazuju da će ometati krivični postupak uticajem na svjedoke, saučesnike ili prikrivače.

“Sud još jednom podvlači da Tužilaštvo BiH nije predložilo određivanje pritvora zbog okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva, niti su Sudu dostavljeni dokazi koji ukazuju na takvu opasnost, pa Sud nije ni zadržao optuženog nakon ročišta, a do odluke Suda”,zaključuju u Sudu BiH, piše Srpskainfo.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79