Sud BiH najavljuje isplatu dugova advokatima nakon usvajanja budžeta, štrajk i dalje moguć

Sud BiH najavljuje isplatu dugova advokatima nakon usvajanja budžeta, štrajk i dalje moguć


Nakon što je državni budžet konačno usvojen, Sud Bosne i Hercegovine najavljuje da bi već naredne sedmice trebalo biti osigurano dovoljno sredstava za isplatu zaostalih dugovanja advokatima po službenoj dužnosti.

Ova najava dolazi u trenutku kada su advokatske komore Federacije i Republike Srpske najavile štrajk, počevši od 1. augusta, ukoliko njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni.

Iz Suda BiH su potvrdili da su obaviješteni o namjerama advokatskih komora da organizuju protest i obustavu rada ukoliko se dugovanja ne isplate.

Prema riječima predstavnika Suda, čim sredstva postanu operativna, očekuje se da će svi advokati biti isplaćeni za svoj rad po službenoj dužnosti.

Advokati su se prethodno žalili na sporost isplata, nazivajući ih “mrvicama”, dok su iz Suda BiH objasnili da se isplate vrše redoslijedom zaprimanja troškovnika, u skladu s dostupnim sredstvima.

Advokatske komore su ranije objavile odluku o štrajku i obustavi rada, insistirajući na promjeni tarife o troškovima advokata i isplati svih zaostalih naknada. Advokatska komora Republike Srpske ostaje odlučna u provođenju štrajka dok svi njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni, dok predsjednik Advokatske komore Federacije, Bekir Gavrankapetanović, ističe da svaki advokat pojedinačno mora odlučiti hoće li se pridružiti štrajku.

Sudbina štrajka sada ovisi o brzini isplate dugovanja, dok advokati ostaju pri svojim zahtjevima za potpunim izvršenjem obaveza prema njima.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija