Sud BiH odbio da odredi pritvor osumnjičenoj za finansiranje terorista

Sud BiH je odbio prijedlog Tužilaštva BiH da odredi pritvor Seni Hamzabegović, osumnjičenoj za finansiranje terorističke aktivnosti, te su joj određene mjere zabrane napuštanja mjesta prebivališta, putovanja i privremeno oduzete putne isprave.

Tužilaštvo je tražilo pritvor za Hamzabegovićevu, koja osim BiH ima i državljanstvo Švajcarske, zbog opasnosti od bjekstva, kao i bojazni da bi na slobodi mogla počiniti novo krivično djelo, što je Sud BiH odbio.

Ko je Sena Hamzabegović, uhapšena zbog terorizma?

Osumnjičenu su 11. maja 2021. na tuzlanskom aerodromu uhapsili pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA), te izvršili pretres na jednoj lokaciji u Tuzli gdje su otkriveni i privremeno oduzeti predmeti koji će poslužiti kao dokaz u daljem krivičnom postupku, prenosi Birn.

Tužilaštvo je ranije saopštilo da SIPA, zajedno sa partnerskim agencijama u BiH i inostranstvu sprovodi istragu tokom koje su prikupljeni dokazi da je osumnjičena, u više navrata od 2013. do 2018. godine, učestvovala u prikupljanju i pružanju finansijske pomoći za državljane BiH koji su boravili na stranim ratištima Sirije i Iraka, iako je znala da se bore na strani oružanih formacija takozvane “Islamske države”.

Osim toga, prikupljeni su dokazi da je osumnjičena u nekoliko navrata suprugu Muradifu Hamzabegoviću, koji je bio visokopozicionirani pripadnik oružanih formacija, a koji je u bjekstvu, prosljeđivala novac iako je znala da će biti korišten za finansiranje terorističkih grupa i njihovih aktivnosti.

Prikupljeni su i dokazi da je osumnjičena boravila na području Sirije, da je bila u kontaktu sa državljanima BiH na tom području i da je znala u koje svrhe se koristi novac koji je prosljeđivala.

Sena Hamzabegović je u septembru 2011. osuđena po sporazumu o priznanju krivice na uslovnu kaznu od jedne godine zbog pripadnosti organizovanoj grupi koja je krijumčarila državljane BiH u Švajcarsku, a izrečena joj je i novčana kazna od 3.000 KM.

Sporazumom je priznala da je tokom avgusta 2009. prevozila migrante iz Slovenije u Švajcarsku u vozilu švajcarske registracije, te da je u tuzlanskom naselju Husino od migranata primila ugovoreni iznos novca i odredila ko će kojim vozilom biti prevezen iz BiH.

Senin suprug Muradif Hamzabegović je bio optužen u istom predmetu, a kasnije je zbog udruživanja radi činjenja krivičnih djela i krijumačarenja ljudi osuđen na jedinstvenu kaznu od šest godina zatvora i novčanu od 20.000 KM.

Prema publikaciji “Atlantske inicijative”, Muradif Hamzabegović nije nikada odslužio ovu kaznu jer je u kasno proljeće 2013. godine otišao u Siriju.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79