Sud BiH odlučio pustiti Alisu Mutap Ramić i ostale da se brane sa slobode

Foto: Klix

Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine odbilo je žalbu Tužilaštva BiH da se optuženima u predmetu Zijad Mutap produži pritvor.

Alisa Ramić Mutap, njen otac Zijad Mutap te policajci Hasan Dupovac i Josip Barić, pušteni su da se brane sa slobode.

Odluka je to Suda BiH nakon jučerašnjeg ročište u predmetu “Zijad Mutap i drugi”, po prijedlogu Tužilaštva BiH, za produženje pritvora za osumnjičene.

Na slobodi je i Muamer Ožegović, radnik hotela “Ilidža”.

Kako je potvrđeno za portal Radiosarajevo odbijena je i žalba odbrane, koji su tražili da se Alisi i njenom ocu Zijadu, Hasanu Dupovcu, Josipu Bariću, te Muameru Ožegoviću ukinu mjere zabrane.

Zijad i Hasan ostaju u kućnom pritvoru, dok su ostali obavezi da se javaljaju policiji.

Zabranjeno im je sastajanje sa određenim osobama, svjedocima, kao i međusobna komunikacija.

Podsjećamo, 21. jula Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnice protiv Alise Mutap, Zijada Mutapa, Hasana Dupovca, Josipa Barića i Muamera Ožegovića
Svih pet osoba osumnjičeno je u okviru predmeta “Dženan Memić”.

Istragu je vodilo Tužilaštvo BiH, a optužnicu je potvrdio Sud Bosne i Hercegovine.

Podsjećamo, Dženan Memić je stradao u februaru 2016. godine. Zajedno s njim, u ilidžanskoj Velikoj aleji je bila djevojka Alisa Mutap. Uslijed zadobijenih povreda, mladić je preminuo u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu sedam dana kasnije.

Ljubo Seferović i njegov otac Bekrija bili su optuženi da su skrivili saobraćajnu nesreću u kojoj je mladić stradao, te su bili optuženi za neukazivanje pomoći osobi povrijeđenoj u saobraćajnoj nesreći i sprečavanje dokazivanja.

Ipak, porodica Dženana Memića nije bila zadovoljna razvojem situacije, a nebrojeno mnogo puta ukazivali su na, kako tvrde, brojne nepravilnosti u ovom slučaju.

Naime, Porodica Memić od samog početka tvrdi da je Dženan ubijen, te da je Tužilaštvo KS sa tadašnjom glavnom tužiteljicom Dalidom Burzić diglo lažnu optužnicu za saobraćajnu nesreću, piše Radiosarajevo.

Zbog toga je otac mladića Muriz Memić podnio i krivičnu prijavu Državnom tužilaštvu koje je nakon 11 mjeseci otvorilo istragu za organizirani kriminal u slučaju Memić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79