Sud BiH odredio pritvor osumnjičenoj Seni Hamzabegović

Sud Bosne i Hercegovine je odredio mjeru pritvora u trajanju od najduže mjesec dana, od dana lišenja slobode, za Senu Hamzabegović, osumnjičenu za finansiranje terorističkih aktivnosti, javlja Anadolija.

Sena Hamzabegović osumnjičena je da je počinila krivično djelo finansiranje terorističkih aktivnosti iz člana 202. stav 2. tačka a) i c), u vezi sa stavom 1. Krivičnog zakona BiH.

Kako se navodi u saopštenju iz Suda BiH odlučujući o žalbi Tužilaštva BiH izjavljenoj na rješenje Suda BiH od 13. maja u predmetu Sena Hamzabegović, kojim je odbijen prijedlog za određivanje mjere pritvora osumnjičenoj, Sud BiH je 17. maja donio rješenje kojim je uvažena žalba Tužilaštva BiH, pa je prvostepeno rješenje preinačeno na način da je prema osumnjičenoj Seni Hamzabegović određena mjera pritvora.

Pritvor prema ovom rješenju može trajati najduže mjesec dana od dana lišenja slobode, odnosno do 17. juna, a određen je zbog opasnosti od bjekstva te zbog naročitih okolnosti koje opravdavaju bojazan da će ponoviti ili dovršiti pokušano krivično djelo za koje se može izreći kazna zatvora od šet godina ili teža kazna.

Sena Hamzabegović (1960) iz Tuzle, državljanka BiH i Švicarske Konfederacije lišena je slobode na aerodromu u Tuzli. Iz Tužilaštva BiH ranije je saopšteno da zajedno sa SIPA-om i partnerskim institucijama u BiH i inostranstvu provodi istragu, tokom koje su prikupljeni dokazi da je osumnjičena, u više navrata, u periodu od 2013. do 2018. godine, učestvovala u prikupljanju i pružanju financijske pomoći. Pojašnjeno je da je pomoć prikupljala za državljane BiH, koji su boravili na stranim ratištima Sirije i Iraka, iako je znala da se navedene osobe bore na strani oružanih formacija takozvanog “ISIL-a”, uključujući formacije “Jahbet Al Nusra”, “Al Nusrah Front” i drugim formacijama, koje je Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija proglasio terorističkim organizacijama.

Iz Tužilaštva je saopšteno da su prikupljeni dokazi da je osumnjičena u nekoliko navrata, svome suprugu koji je bio visokopozicionirani pripadnik “ISIL-a” i koji se još uvijek nalazi u bjekstvu, proslijeđivala novac, iako je znala da će navedeni novac biti korišten za finansiranje terorističkih skupina i njihovih aktivnosti.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79