Sud BiH pojasnio zašto nisu zadržali Savčića do donošenja odluke o pritvoru

Sud Bosne i Hercegovine oglasio se saopćenjem za javnost zbog, kako navode, medijskog izvještavanja i krivo stvorene slike u javnosti, a koje se tiču bjekstva Milomira Savčića, optuženog za genocid u Srebrenici.

Kako su naveli u saopćenju, Sud je 9. augusta donio rješenje kojim su prema Savčiću ukinute mjere zabrane, a usvojen prijedlog Tužilaštva Bosne i Hercegovine za određivanje mjere pritvora zbog nepoštivanja izrečenih mjera zabrane.

U ranijem toku postupka, po prijedlogu Tužilaštva BiH, optuženom Milomiru Savčiću je rješenjima Suda, pored prekršene mjere zabrane određena i mjera zabrane napuštanja boravišta i zabrana putovanja. U cilju izvršenja navedene mjere kretanje optuženog ograničeno je na teritoriju države Bosne i Hercegovine, uz privremeno oduzimanje svih putnih isprava, odnosno pasoša države Bosne i Hercegovine, kao i putne isprave Republike Srbije i lične karte, te je zabranjeno izdavanje novih pasoša, kao i korištenje lične karte za prelazak državne granice.

– Sve spomenute mjere su prilikom održavanja ročišta za određivanje mjere pritvora po prijedlogu Tužilaštva BiH 9. augusta i dalje bile na snazi. Tužilaštvo BiH je Sudu dostavilo prijedlog za određivanje mjere pritvora zbog bojazni da će uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze ili tragove važne za krivični postupak, te zbog naročitih okolnosti koje ukazuju da će ometati krivični postupak utjecajem na svjedoke, saučesnike ili prikrivače. Sud još jednom podvlači da Tužilaštvo BiH nije predložilo određivanje pritvora zbog okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva, niti su Sudu dostavljeni dokazi koji ukazuju na takvu opasnost, pa Sud nije ni zadržao optuženog nakon ročišta, a do odluke Suda – navodi se u saopćenju iz ove pravosudne institucije.

Iz Suda BiH također podsjećaju javnost na svoju ulogu određenu Zakonom o krivičnom postupku BiH, kojim je propisano da je “isključivi organ krivičnog gonjenja Tužilaštvo BiH, pa je Sud donoseći odluku o mjeri pritvora vezan prijedlogom, obrazloženjem i dokazima dostavljenim od Tužilaštva”.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79