Sud BiH: Poništena odluka o kažnjavanju Adne Pandžić zbog govora mržnje

Sud Bosne i Hercegovine poništio je odluku Centralne izborne komisije BiH kojom je kandidat DF-a i Građanskog saveza za načelnika općine Novo Sarajevo Adna Pandžić kažnjena sa 3.000 KM.

Paradu ponosa nazvala ‘paradom stida’, pa kažnjena sa 3.000 KM: Pitali smo Adnu Pandžić hoće li platiti kaznu

Navedeni politički subjekti sa po 750 KM, zbog njene objave na Facebook profilu da je Parada ponosa u Sarajevu “parada stida”.

Iz CIK-a je potvrđeno da je Apelaciono vijeće Suda BiH poništilo njihovu odluku, prema kojoj je Pandžić u objavi na svom Fejsbuk profilu 23. avgusta koristila jezik koji bi nekog mogao navesti ili podstaći na nasilje ili širenje mržnje, dok su DF i Građanski savez odgovorni za to, jer je riječ o njihovom kandidatu.

U obrazloženju odluke, Sud BiH naveo je da se CIK u svojoj odluci pozvao na odredbu Izbornog zakona koje reguliše ponašanje u toku predizborne kampanje, koja je počela danas.

Podsjetimo, jučer je Sud BiH poništio odluku CiK-a BiH od 07. oktobra 2020. godine u predmetu “Ujedinjena Srpska”. Prema rješenju Suda BiH, odluka je poništena zato što je sporni, huškački spot Ujedinjene Srpske objavljen prije zvaničnog početka predizborne kampanje.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79