Sud BiH potvrdio optužnicu za zločine protiv čovječnosti u predmetu Veljko Brajić i drugi

Sud Bosne i Hercegovine je nedavno potvrdio optužnicu u predmetu protiv Veljka Brajića i ostalih, optuženih za zločine protiv čovječnosti.

Optužnica navodi da su petorica visokih komandanata Vojske Republike Srpske (VRS) sudjelovala u oružanom napadu na nebranjeno selo Briševo i okolna mjesta kod Prijedora, naseljena uglavnom civilnim stanovništvom hrvatske i muslimanske nacionalnosti.

Prema saopćenju Suda BiH, optuženi se terete za sudjelovanje u širokom i sistematičnom napadu policije i Vojske Srpske Republike na civilno nesrpsko stanovništvo općina Sanski Most i Prijedor.

Navodi se da su optuženi svjesno izvršili napade na nebranjeno nesrpsko stanovništvo, znajući da su njihove radnje dio planiranog zajedničkog udruženog zločinačkog poduhvata, koji je uključivao progon muslimanskog i hrvatskog stanovništva.

Optuženi, među kojima su Veljko Brajić, Slobodan Taranjac, Ranko Kaurin, Branko Dženopoljac i Draško Topić, navodno su izvršili oružani napad na nebranjeno civilno stanovništvo, pri čemu su civili ubijani, zatvarani, mučeni, seksualno zlostavljani i silovani.

Preživjeli su nezakonito lišavani slobode i odvođeni u logore, gdje su bili podvrgnuti mučenju i ubijani. Preostalo civilno stanovništvo je protjerano iz sela Briševo i susjednih naselja.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79