Sud BiH prestaje s online prenosom suđenja: Stara i dotrajala oprema?

Sud Bosne i Hercegovine obustavlja online prenos suđenja u krivičnim predmetima zbog stare i dotrajale opreme, kao i preopterećenosti sistema, mjesec dana od uspostavljanja tog sistema, saopćeno je iz ove institucije.

Kako je saopćeno iz Državnog suda, ova usluga se, između ostalog, obustavlja zbog tehničkih razloga i softverske greške koja zahtijeva poseban angažman.

“Sud Bosne i Hercegovine obustavlja pružanje audio-vizuelnog prenosa suđenja iz tehničkih razloga – stara i dotrajala oprema, preopterećenost sistema, softverske greške koje zahtijevaju obiman angažman prilikom svakog prenosa. Blagovremeno ćemo informisati o promjenama”, naveli su iz Suda BiH u saopćenju.

Prvi prenos online suđenja obavljen je 24. februara u predmetu “Respiratori”, u kome se sudi premijeru Federacije Fadilu Novaliću i ostalima, te je održano nekoliko ovakvih prenosa u ovom predmetu.

Optužnicom se osim Novalića terete Fahrudin Solak, suspendirani direktor Federalne uprave civilne zaštite, pravno lice “F.H. Srebrena malina” Srebrenica i direktor ove firme Fikret Hodžić, te Jelka Milićević, zamjenica premijera Federacije i federalna ministrica finansija.

Novalić, Solak i Hodžić se terete za udruživanje radi činjenja kaznenih djela u vezi s djelima “zloupotreba položaja ili ovlasti, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem, pranje novca, krivotvorenje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, krivotvorenje službene isprave i povredu obveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja financijskih izvješća i njihovo falsifikovanje ili uništavanje”, dok se Jelka Milićević tereti za nesavjestan rad u službi.

Prenos se vršio preko kanala YouTube, odnosno preko posebno kreiranog i zaštićenog naloga, a do sada se prenos suđenja vršio iz jedne sudnice.

Prema ranijem saopćenju, Sud je započeo s ovom praksom s namjerom poboljšanja platforme Suda za efikasnije informisanje javnosti o suđenjima u krivičnim predmetima, u cilju unapređenja saradnje sa zajednicom i jačanja transparentnosti rada, te imajući u vidu okolnosti izazvane globalnom pandemijom koronavirusa.

Kako je ranije navedeno, korisnici naloga Suda su bili novinari kojima se odobri prijava za korištenje naloga, službena lica u institucijama i organizacijama s kojima Sud ima sporazum o saradnji, kao i službena lica koja vrše monitoring suđenja, te drugi uz obrazložen zahtjev, pri čemu su novinari koji prate suđenja pred Sudom imali prioritet u obradi prijava za korištenje naloga Suda.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79