Sud odobrio izručenje Darka Eleza BiH, čeka se odluka ministra pravde Srbije

 

Apelacioni sud u Beogradu odobrio je izručenje Darka Eleza BiH, a konačnu odluku treba da donese ministar pravde Srbije, rečeno je Srni u ovom sudu.

Glasnogovornica ovog suda Mirjana Piljić rekla je Srni da se Elez izručuje BiH za određenu kategoriju krivičnih djela za koja su ispunjeni uvjeti da mu se sudi pred sudom u BiH.

Ona je napomenula da je ovaj sud samo utvrdio da su ispunjeni uvjeti, a sve dalje je u nadležnosti Ministarstva pravde.

Piljić je rekla da se Elez tereti za mnogo krivičnih djela, tako da će za neka moći da mu se sudi u BiH, a za neka neće.

Ona je podsjetila da je BiH podnijela zahtjev za izručenje Eleza za više krivičnih djela da mu sudi.

“Mi smo utvrdili da za određena djela mogu da mu sude i zbog toga ga izručujemo, a za određena djela nalazimo da nisu ispunjene zakonske pretpostavke. Ali, on će biti izručen, što se tiče suda, dok konačnu riječ daje ministar pravde”, dodala je Piljić, koja napominje da je Elez u pritvoru u Beogradu.

Sud je odbio žalbu Elezovog advokata i potvrdio rješenje Višeg suda u Beogradu iz januara, kojim je utvrđeno da su ispunjeni uvjeti za izručenje Eleza zbog niza teških krivičnih djela organizovanog kriminala izvršenih 2015, 2017, 2018. i 2019. godine.

Elez je, prema nalogu Posebnog odjeljenja Višeg suda u Beogradu, lišen slobode krajem decembra prošle godine. Darko Elez imao je dva pasoša i dva državljanstva – Srbije i BiH.

Elez je 2012. u Beogradu pravosnažno osuđen na devet godina zatvora, kao organizator kriminalne grupe koja je 2009. na teritoriji Srbije i BiH trgovala drogom, vršila iznude i činila druga krivična djela.

Godine 2013. u Sarajevu je podignuta još jedna optužnica protiv njega za više krivičnih djela organizovanog kriminala.

Hapšen je i u policijskoj operaciji “Lutka” 2013. godine.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79