Sud odobrio kauciju za Pramoda Mittala: Na slobodi, ali nakon što plati 21 milion KM

Kantonalni sud u Tuzli odobrio je zahtjev odbrane Pramoda Mittala, prošle sedmice uhapšenog predsjednika Nadzornog odbora lukavačakog GIKIL-a, za određivanje kaucije.

Kako nezvanično saznajemo, pravni tim Mittala je, uz konsultacije sa Tužilaštvom, postigao dogovor da Pramod Mittal bude pušten na slobodu uz uslov da prije toga, kako je navedeno, isplati imovinsko-pravni zahtjev, koji prema nezvaničnim informacijama treba da iznosi 21 milion KM, odnosno tačno onoliko za koliko se Pramod Mittal sa svojom udruženom skupinom tereti da je oštetio GIKIL.

Ovo praktično znači da bi Pramod Mittal, nakon službenog dospjeća rješenja o kauciji i isplate ovog iznosa, mogao biti slobodan čovjek, sa mogućnošću slobodonog kretanja ne samo u BiH, nego i preko granica BiH, čime bi najvjerovatnije postao trajno nedostupan organima gonjenja u slučaju da dođe do podizanja optužnice.

Istina, postoji i mogućnost da se za Mittala u rješenju o kauciji odredi i mjera zabrane kretanja izvan BiH, ali kako saznaje Oslobođenje, to se najvjerovatnije neće desiti.

Podsjećamo, početkom prošle sedmice Pramod Mittal, indijsko-britanski milijarder, nekada većinski vlasnik firme Global Steel Holding Ltd (GSHL), zajedno sa aktuelnim direktorom GIKIL-a Paramesh Bathacharyjem i članom NO Rajibom Dashom uhapšen zbog osnova sumnje da su oštetili GIKIL za najmanje 21 milion KM na način da su sa računa GIKIL-a prema GSHL-u omogućili isplaćivanje neosnovanih menadžerskih naknada od 2006. do 2015. godine.

Nakon hapšenja, Tužilaštvo je od Suda zatražilo određivanje mjere pritvora, što je na kraju i odobreno, a što će prestati u trenutku isplate kaucije. Mittal je navodno sve vrijeme od hapšenja bio na tuzlanskom UKC-u zbog pogoršanog zdravstvenog stanja.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79