Sud potvrdio optužnicu: “Bivši direktori Doma zdravlja kršili zakon”

pćinski sud Lukavac potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona protiv bivših direktora Doma zdravlja Lukavac Tarika Arapčića (60) i Mirsada Jarakovića (61).

Arapčić je optužen da je podstrekavao Jarakovića na zloupotrebu položaja i ovlašćenja, a Jaraković je optužen da je počinio dva krivična djela zloupotreba položaja i ovlašćenja, od čega jedno u pokušaju, te primanje dara ili drugih oblika koristi i nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija.

U optužnici je navedeno da je Arapčić u februaru i martu 2018. godine, kao poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH i predsjednik Općinskog odbora SDA u Lukavcu, te ranije i direktor Doma zdravlja u Lukavcu, podstrekavao i nagovarao tadašnjeg direktora DZ Lukavac Jarakovića da bez provođenja konkursne procedure i kršeći odredbe pravilnika o radu u radni odnos primi jednu osobu da obavlja poslove čuvara.

“Jaraković je pod ovim uticajem i van interesa službe naložio da se ovoj osobi sačini ugovor o radu iako nije zadovoljavao opće i posebne uslove za ovaj posao, što je i urađeno, te je i nadležnom organu dostavljena poreska prijava za ovo lice”, saopšteno je iz Kantonalnog tužilaštva.

Ugovor nije stupio na snagu i ova osoba nije zaposlena zbog novog zahtjeva Arapčića, koji je i danas predsjednik OO SDA u Lukavcu, da se to obustavi zbog saznanja o pokretanju istrage policijskih službenika o tim radnjama.

Jarakovića terete i da je od januara 2017. do juna 2018. godine kao specijalista neuropsihijatar iskorištavao ovlašćenja radi vlastite koristi i protivno interesima službe, postupao suprotno odredbama Zakona o zdravstvenoj zaštiti FBiH i bez odobrenja nadležnog kantonalnog ministarstva u privatnom poslovnom prostoru obavljao specijalističke preglede, a nalaze izdavao na zaglavlju Doma zdravlja Lukavac, ovjeravao ih pečatom ove institucije i potpisivao se na njih, a od više pacijenata je naplaćivao ove preglede i tako sebi pribavio korist.

Također, optužen je i da je od jedne pacijentice tokom pregleda u Domu zdravlja Lukavac uzeo manji iznos novca kao dar za pregled.

Prilikom pretresa stana koji koristi Jaraković u Lukavcu pronađena je veća količina municije za pušku čije držanje građanima uopće nije dozvoljeno prenose Nezavisne.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments