Sud potvrdio optužnicu protiv tri bivša direktora Zavoda Pazarić

Općinski sud u Sarajevu danas je potvrdio optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv tri bivša direktora Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine “Pazarić”, saopćili su iz ove institucije.

Smijenjeni direktor Zavoda Pazarić Redžep Salić osuđivan zbog nasilja u porodici

Nesavjestan rad u službi

Potvrđene su optužnice protiv tri osobe, Jasmina Ćerimagića, Senade Muharemović i Redžepa Salića, a kako navode iz Suda, zbog krivičnih djela nesavjestan rad u službi i sprječavanje i neizvršavanje mjera za zaštitu maloljetnika,” navodi se u saopštenju Suda.

Oni se terete da su u vremenskom periodu od 2009. do 2019. godine, dok su obnašali direktorske pozicije u Zavodu, propuštanjem dužnosti nadzora i stalnog praćenja tjelesnog i duševnog stanja štićenika od strane stručnog i medicinskog osoblja, nesavjesno postupili u vršenju dužnosti, uslijed čega je nastupila teža povreda, teško ugrožavanje zdravlja i razvoja maloljetnika Zavoda u Pazariću.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo, 5. maja podiglo je optužnicu protiv ove tri osobe koje su u različitim vremenskim periodima obnašali funkcije direktora ovog Zavoda.

Vezani za krevete i radijatore

U novembru 2019. godine zastupnica Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH Sabina Ćudić objavila je fotografije i videosnimak, koji se nalaze u predmetu “Pazarić”, na kojima je prikazano kako su djeca u ovom Zavodu vezana za krevete i radijatore.

Podignuta optužnica u predmetu “Pazarić”: Optužene tri osobe koje su vršile funkciju direktora

Zastupnica Ćudić istakla je da je utvrđena autentičnost snimaka. Ova zastupnica je u petak 30. aprila na press konferenciji upozorila kako je rok od tri mjeseca za podizanje optužnice istekao dan ranije, 29. aprila. Tada je postavila pitanje zašto još nema optužnice, zahtijevajući da se istraga privede kraju.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo (KS) je u novembru 2019. u ovom slučaju formiralo dva predmeta.

Kao prioritetan predmet vodi se onaj koji je u vezi sa tretmanom štićenika u Zavodu “Pazarić”, a drugi se odnose na privredni privredni kriminal u toj ustanovi.

Zavod u Pazariću u fokusu je bosanskohercegovačke javnosti od kada je bivši direktor Zavoda, Redžep Salić u Parlamentu Federacije BiH ispričao da uposlenici rade, a štićenici borave u nemogućim uslovima. Dodao je da postoje sumnje da su se u ovoj instituciji dešavale nezakonitosti koje trenutno utvrđuje Tužilaštvo KS.

Nakon što je Ćudić objavila fotografije djece, uslijedili su protesti građana i smjena kompletne uprave Zavoda.

Istraga o kriminalu o Zavodu u Pazariću: Da bi dobili tender, morali raditi na direktorovoj kući

Odluka Vlade Federacije BiH o smjeni direktora, te Upravnog i Nadzornog odbora Zavoda je donesena poslije velikog pritiska javnosti.

Vlada Federacije BiH (FBiH) je u decembru 2019. godine imenovala Mevlidu Bandić za v.d. direktora Zavoda u Pazariću, prenosi RSE.

Pogledajte video iz Zavoda u Pazariću: Bez cenzure!

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79