Sud presudio: Direktor kriv zbog nezakonitog zapošljavanja u Domu zdravlja

Sud presudio: Direktor kriv zbog nezakonitog zapošljavanja u Domu zdravlja


Općinski sud u Bosanskoj Krupi donio je prvostepenu presudu kojom je direktoru Doma zdravlja u Bosanskoj Krupi Muji Kekiću (65) izrekao uslovnu kaznu zatvora u trajanju od jedne godine zbog krivičnog djela “Zloupotreba položaja ili ovlaštenja”.

Kako se navodi u zvaničnom saopćenju Kantonalnog tužilaštva USK, kazna se neće izvršiti ukoliko optuženi u roku od tri godine od pravosnažnosti presude ne počini novo krivično djelo.

Podsjetit ćemo, Tužilaštvo Unsko-sanskog kantona podiglo je optužnicu protiv Muje Kekića 25.05.2023. godine zbog krivičnog djela “Zloupotrebe položaja ili ovlaštenja”.

Predmetnom optužnicom optuženom je stavljeno na teret da je od sredine januara 2016. godine do kraja novembra 2020. godine u svojstvu službene osobe direktora Doma zdravlja Bosanska Krupa svjestan da iskorištavanjem svog službenog položaja i ovlaštenja u rukovođenju radom ustanove nezakonito zapošljava lica M.R., M.B.L., N.M., Š.E., H.M., B.A., F.D., Š.D., M.A., J.M., A.B., S.T., Š.E., i M.A. i na taj način istim pribavlja korist u vidu zasnivanja radnog odnosa a što je i htio suprotno Pravilniku o radu Doma zdravlja kojim je regulisan postupak zasnivanja radnog odnosa putem javnog konkursa iste i zaposlio čime je počinio krivično djelo Zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

Inače, Kekić je na direktorsku poziciju stupio kao kadar SDA, ali je tokom obnašanja te funkcije prešao prvo u redove SBB-a, a potom i NiP-a gdje je bio i kandidat za vijećnika u Općinskom vijeću Bosanske Krupe.

Protiv ove presude stranke imaju pravo izjaviti žalbu Kantonalnom sudu u Bihaću.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija