Sud u Beogradu osudio Huseina Mujanovića na 10 godina zatvora

Viši sud u Beogradu danas je donio prvostepenu presudu kojom je Huseina Mujanovića, bivšeg borca Armije RBiH koji je optužen da je kao ratni komandant zatvora zlostavljao Srbe u Hrasnici kod Sarajeva osudio na 10 godina zatvora.

Ovu informaciju potvrdila nam je njegova supruga Mirsada Mujanović.

Tužilac Tužilaštva za ratne zločine Srbije zatražio je prije dvije sedmice 15-godišnju zatvorsku kaznu, ali ga je Sud osudio na 10 godina.

Tužilac Miroljub Vitorović je u završnoj riječi pred Višim sudom u Beogradu istakao da su svi dokazi pokazali da je Husein Mujanović kriv za zlostavljanje Srba u ratnom zatvoru u Hrasnici kojim je on komandovao.

Husein Mujanović danas u Beogradu čeka presudu: Proces koji će ogoliti odnos Srbije prema BiH

No, odbrana je sve navode negirala, kazavši da su svi iskazi svjedoka mijenjani u proteklih 20 godina.

Mujanović je već dvije godine u zatvoru u Beogradu. Uhapšen je 2018. godine.

Njegova supruga Mirsada Kastrat-Mujanović rekla je za „Avaz“ da je ogorčena potezima vlasti, jer se niko nije udostojio već dvije godine da ga posjeti, a kamoli da pošalje protestnu notu Beogradu što hapsi svoje državljane.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79