Sud u Bugojnu odbio sporazum o priznanju krivice u slučaju načelnika Hasana Ajkunića

Pred Općinskim sudom u Bugojnu odbijen je sporazum o priznanju krivice sačinjen između načelnika Hasana Ajkunića i Tužilaštva SBK, potvrđeno je portalu Klix.ba.

Nakon prvostepene presude kojom je Ajkunić osuđen na deset mjeseci zatvora zbog počinjenog krivičnog djela Zloupotrebe položaja u sticaju s krivičnim djelom povrede ravnopravnosti u zapošljavanju, nakon žalbe donosena je odluka o ponovljenom postupku.

Na ročištu za razmatranje sporazuma o priznanju krivice u krivičnom postupku protiv optuženog Hasana Ajkunića jučer je u Općinskom sudu u Bugojnu odbačen sporazum o priznanju krivice sačinjen između optuženog Hasana Ajkunića i Kantonalnog tužilaštva SBK Travnik, kazali su nam iz Općinskog suda u Bugojnu

Spis će se uputiti drugom sudiji radi zakazivanja glavnog pretresa.

Ajkuniću se stavljalo na teret da je od januara 2011. godine do januara 2016. godine kao načelnik općine Bugojno prekoračio granice svojih službenih ovlasti u postupku prijema namještenika i državnih službenika u radni odnos, te je po svom nahođenju uskraćivanjem prava građanima na slobodu zapošljavanja pod jednakim uvjetima protivno odredbama Statuta Općine Bugojno, Zakonu o namještenicima i organima državne službe u FBiH kao i Zakonu o državnoj službi u FBiH vršio prijem u radni odnos bez provođenja procedure javnog oglašavanja i mimo Agencije za državnu službu FBiH.

Ajkunić je tako zasnovao radni odnos sa 12 osoba, dok je suprotno odrebama Zakona o obligacionim odnosima u periodu od 03. maja 2012. godine do 01. decembra 2015. godine zaključio 20 Ugovora o djelu sa Ž. I. za obavljanje poslova potrebe mjesne zajednice Poriče za pružanje pomoći mještanima u organizaciji proljetne sjetve i stručne pomoći korisnicima poljoprivrednih poticaja na terenu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79