Sudija Branko Perić napravio neviđeni presedan: Tužioci nisu uspjeli dokazati da se osuđena trojka udružila

Nakon što su Fadil Novalić i drugi proglašeni krivim za kriminalnu nabavku 100 respiratora, sudija sumnjivog ponašanja Branko Perić napravio je do sada neviđen presedan u pravosuđu BiH. Nakon što je pročitana osuđujuća presuda Perić je insistirao da on pročita svoje izdvojeno mišljenje u kojem se ni u čemu ne slaže sa osuđujućom presudom.

Perić je kazao da je svjestan da to nije praksa, ali ipak pročita svoje izdvojeno mišljenje čija je suština da svaka zloupotreba ne mora biti i krivično djelo. Za Perića tužioci nisu uspjeli dokazati da se osuđena trojka udružila kako bi na kriminalan način nabavila respiratore. Perić je kazao da su tužioci kao dokaze iznijeli poruke iz Viber grupe iz kojih mnogo toga nije jasno. Kao primjer je istakao izvjesnog Asima, prenosi Raport.

Naime, cijela afera krenula je Fikretovom porukom Novaliću: “Selam, gospodine Novaliću. Fikret Hodžić je, Asim je rekao da vam se javim”.

Iako je svima jasno o kojem Asimu se radi, Perić ističe da Sud to nije mogao znati niti ko je Asim, niti zašto je taj Asim važan. Perić je dalje naveo kako se Novalić trudio da u teška vremena nabavi prijeko potrebnu opremu. Dalje je istakao da nije bilo dokaza da su se Hodžić i Novalić ili Solak i Hodžić poznavali prije sporne nabavke. Naveo je i kako Novalić nije uradio ništa što bi prevazišlo njegova ovlaštenja u vrijeme krize te da su respiratori bili pitanje života ili smrti.

“Premijeri nekih država nabavili su hiljade respiratora od kojih mnogi i danas stoje neraspakovani. Pa je li ih neko proganja za to”, rekao je Perić, izostavljajući činjenicu da su Novalić i ekipa nabavili fuš robu potpuno neupotrebljivu za pacijente. Međutim, Perić je kazao da niko nije postavio kriterije kakvi ti respiratoiri trebaju biti, pa valjda zato nije ni važno što su neupotrebljivi.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79