Sudija Nebojša Pejović se nagodio: Mora platiti 40.000 KM i ležati godinu dana iza rešetaka

Republički javni tužilac Zoran Glamočanin je kazao da su sankcije primjerene počinjenom krivičnom djelu

Okružni sud u Banjaluci prihvatio je sporazum o priznanju krivice između Republičkog javnog tužilaštva i sudije Okružnog privrednog suda u Banjaluci Nebojše Pejovića, optuženog za krivična djela povreda zakona od strane sudije i trgovina uticajem.

Prema odredbama sporazuma o priznanju krivice, Pejović će biti osuđen na pritvorsku kaznu u trajanju od jedne godine, uz mjeru bezbjednosti zabrane obavljanja sudijske dužnosti u trajanju od pet godina.

Isto tako, Pejović će biti i novčano kažnjen sa 40.000 konvertibilnih maraka (KM), a moraće platiti i troškove sudskog postupka.

Pejović je optužen da je 31. decembra 2019. godine, kao sudija u izvršnom postupku pred Osnovnim sudom u Banjaluci, na ročištu radi prodaje nekretnina spriječio četiri ponuđača da učestvuju u javnom nadmetanju o prodaji nekretnina, da bi omogućio ponuđaču, advokatu Stojanu Vukajloviću, sticanje imovinske koristi.

Republički javni tužilac Zoran Glamočanin je kazao da su sankcije primjerene počinjenom krivičnom djelu.

“Tužilaštvo je cijenilo okolnosti da je optuženi obavljao sudijsku funkciju i umjesto rada na vladavini prava, funkciju je podredio sticanju imovinske koristi”, rekao je Glamočanin.

S druge strane, braniteljica Jadranka Ivanović je kazala da je njen branjenik u potpunosti sarađivao sa Tužilaštvom, što treba uzeti u obzir i kao činjenicu da su na taj način smanjeni troškovi postupka.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79