Sudije NSBiH Haris Kaljanac i Sead Kahrić zaposleni u SIPA-i!

Kaljanac i Kahrić su u klasičnom sukobu interesa, upravo radeći kao inspektori u Agenciji koja se „odsudno“ bori protiv ovakvih, blago rečeno, nepravilnosti. Njima je iz vrha agencije dopušteno da i dalje rade „honorarno“ kao fudbalske sudije, no ta pravila ne važe za sve

Sudije Fudbalskog/Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine, Haris Kaljanac, inače sudija sa „A“ liste u Savezu, te Sead Kahrić, sudija koji „dijeli sportsku pravdu“ na terenima Federalne lige, već duže rade kao inspektori u državnoj Agenciji za istrage i zaštitu BiH (SIPA)!

Sama informacija da egzistiraju takmičenja u okviru jednog sportskog Saveza, u kojem dvojica sudija određuju fudbalsku „pravdu“ i utiču na tok neke utakmice, a istoveremeno rade u državoj policijskoj agenciji i to kao inspektori u Kriminalističko-istražnom odjeljenju, dakle kao istražitelji, apsurdna je i nevjerovatna sama po sebi u jednakoj mjeri u kojoj je apsurdne mnoge okolnosti vezane sa sam rad aferama opterećnog Saveza kojim godinama suvereno rukovodi Elvedin Dino Begić, piše Inforadar.

Iz SIPA-e su Inforadaru potvrdili da su Kaljanac i Kahrić dobili posao „po provedenoj konkursnoj proceduri“.

„Obavještavamo Vas da su predmetna lica zasnovala radni odnos u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu tokom 2018. i 2019. godine,kao policijski službenici na osnovu provedene javne konkursne procedure u skladu sa Zakonom o policijskim službenicima BiH. Naime, odredbama Zakona o policijskim službenicima BiH, propisano je da policijski službenik pristupa policijskom organu u dva nivoa i to: u činu policajca, kao prvi nivo pristupanja za kandidate sa najmanje IV stepenom školske spreme i u činu mlađeg inspektora, kao drugi nivo pristupanja za kandidate sa najmanje VI stepenom školske spreme. Osim navedenog, predmetni policijski službenici prošli su testiranje koje se sastoji od provjere opšteg znanja i psiho-fizičke spremnosti“, naveo je, između ostalog, za Inforadar portparol SIPA Luka Miladinović u pisanom odgovoru.

Elvedin Dino Begić, predsjednik Fudbalskog saveza BiH

Kako saznajemo, Sead Kahrić posao je dobio još 10. oktobra 2018. godine, a Kaljanac 17. aprila 2019. godine, dakle i jedan i drugi prije provođenja neuspjele akcije VAR koja je, prema tvrdnjama naših izvora iz SIPA-a, samo zagrebala po površini nakupljeni kriminal i korupciju unutar pojedinih struktura Saveza.

Posebna je priča kako su njih dvojica dobila posao, budući da i SIPA, iako to nikako ne bi smjela kao profesionalna policijska struktura, egzistira na tripartitnoj nacionalnoj osnovi, pa za srpske kandrove odgovara (trenutno) sam direktor Darko Ćulum, za hrvatske njegov zamjenik Đuro Knežević, a za bošnjačke pomoćnik direktora Vahidin Šahinpašić Šaja, inače čovjek protiv kojeg je Tužilaštvo BiH nedavno donijelo naredbu o provođenju istrage zbog osnovane sumnje da je u krivičnopravnim radnjama “ostvario i počinio obilježja više koruptivnih krivičnih djela”.

„I Kaljanca i Kahrića je doveo Šaja, mnogo je informacija o razlozima i povodima, no sam Kahrić je bio involiran u istragu i akciju VAR. A poznato je kako je ona završila“, upotorava jedan od izvora Inforadara iz SIPA-e.

Vahidin Šahinpašić Šaja, pomoćnik direktora SIPA i čovjek “odgovoran” za bošnjačke kadrove

Interesantno je i znakovito da je Vahidin Šahinpašić nekoliko mjeseci nakon akcije VAR, u martu ove godine, viđen na ručku sa predsjednikom Saveza Dinom Begićem u restoranu Kedaš u sarajevskom naselju Dobrinja. Postoje svjedoci koji su ih vidjeli i koji su za Inforadar tokom istraživanje ove priče potvrdili takve informacije.

Šta su oni radili u Kedašu i o čemu su pričali – nije poznato, ali se samo po sebi postavlja pitanje šta pomoćnik direktora SIPA ima da traži na ručku sa predsjednikom Fudblaskog saveza, i to u vrijeme kada SIPA provodi veliku istragu protiv Saveza, a sve nakon akcije VAR u kojoj je uhapšeno i privedeno više sudija i fudbalskih radnika?

Restoran “Kedaš” u sarajevskom naselju Dobrinja

Danas su i Kaljanac i Kahrić u klasičnom sukobu interesa, upravo radeći kao inspektori u Agenciji koja se „odsudno“ bori protiv ovakvih, blago rečeno, nepravilnosti. Njima je iz vrha agencije dopušteno da i dalje rade „honorarno“ kao fudbalske sudije, no ta pravila ne važe za sve.

Inspektor SIPA-e Sadmir Karović, inače doktor nauka, nije dobio dopuštenje da honorarno radi kao profesor, pa se onda postavlja još jedno pitanje: ko je Kaljancu i Kahriću potpisao odobrenje da i dalje sude i „dijele pravdu“?

Podsjećamo, akcija VAR provedena je početkom novembra 2019. godine a tokom akcije uhapšeno je 12 osoba, osumnjičenih za korupciju, odnosno da su dobijali novac za namještanje rezultata.

I danas su nejasne mnoge okolnosti vezane za sam istražni postupak, jer je, prema tvrdnjama naših izvora iz SIPA, akcija bila kontrolirana i opstruirana od samog starta. I sama činjenica da su se tokom procesa izmijenili državni tužioci koji su njome rukovodili (tužioca Kajganića zamijenila je tužiteljica Vedrana Mijović) budi sumnju u cijeli postupak.

Danas iz Tužilaštva BiH najavljuju da je „istraga u završnoj fazi“, no svjesni da je VAR zagreban tek po površini pitanje je šta će i koliko ovaj proces donijeti dobroga ozdravljenu fudbalskog sporta u BiH i čišćenju nakupljenog korova unutar struktura Fudbalskog saveza BiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79