Sudije Ustavnog suda službeno vodile i porodice na vakcinaciju u Srbiju

„Ustavni sud BiH je u saradnji i uz podršku Ustavnog suda Republike Srbije, Ministarstva vanjskih poslova Republike Srbije, Ambasade Republike Srbije u Bosni i Hercegovini i Ministarstva zdravlja Republike Srbije svim zaposlenicima Ustavnog suda BiH omogućio vakcinaciju u Republici Srbiji”, saopćeno je iz ove institucije.“

Svi uposlenici Ustavnog suda BiH vakcinisali se u Srbiji

Prva vakcinacija zaposlenika Ustavnog suda BiH obavljena je 15. marta 2021. godine u Općoj bolnici Užice (Republika Srbija), a revakcinacija će biti naknadno dogovorena i organizirana u saradnji s nadležnim institucijama Republike Srbije.
“Ustavni sud BiH izražava posebnu zahvalnost kolegama iz Ustavnog suda Republike Srbije na čelu s predsjednicom Snežanom Marković, ministru vanjskih poslova Republike Srbije Nikoli Selakoviću, te ambasadoru Republike Srbije u Bosni i Hercegovini Aleksandru Đorđeviću, koji su uz dobru volju omogućili vakcinisanje zaposlenika Ustavnog suda BiH”, objavljeno je.

Dakle, oni sami priznaju da su kao institucija BiH obavili vakcinaciju preko institucija Republike Srbije, jer se i zahvaljuju kao Ustavni sud BiH institucijama Republike Srbije.

Sve je obavljeno tajno, a nigdje nije ni najavljeno. Čime se to služe neke od sudija Ustavnog suda? Dakle, nepotpuni podaci su netačni podaci. Granicu je prešlo 89 osoba koji se vode u ovoj priči kao članovi Ustavnog suda. Otprilike pola je prebačeno u Srbiju autobusom, dok je pola otišlo uglavnom vlastitim ili službenim automobilima. Službenim automobilom se prebacio predsjednik Ustavnog suda BiH Zlatko Knežević, sa svojom porodicom. Vozio ga je prema dostupnim podacima njegov službeni vozač.

Dakle, on je bio na čelu ovog službenog cirkusa.

Bilo je još članova Suda koji su vodili svoje familije u Srbiju. To je bilo neetično i ta neetičnost će doživjeti svoju reprizu kada se bude morala obaviti revakcinacija.

Prema procjenama pola osoblja Ustavnog suda se vakcinisalo, pola nije željelo, niti je krenulo na ovaj put. Vjerovatno ćemo uskoro i saznati imena iz kolone koju je vodio Knežević.

Čak i da je u pitanju neka viša sila, članovi nisu smjeli raditi tajno. Morali su obavijestiti makar Ministarstvo vanjskih poslova vlastite države. Po službenom saopćenju to nisu uradili.

Prvo su obavili vakcinisanje pa su tek onda obavijestili javnost.

Konačno, ne može se očekivati da će Ustavni sud i one sudije koje su vakcinisale sebe i porodice biti objektivne u predmetima u kojima se kao strana pojavljuje Republika Srbija.

Sve ovo što se odigralo je sramno za neke ljude u Ustavnom sudu. Kako god to neki tumačili doveden je u pitanje kredibilitet najvažnije pravosudne i pravne institucije u državi.

“Predložićemo obavezan PCR test za ulazak u Republiku Srpsku, osim za građane Srbije”

 

Uostalom, treba pogledati prijedlog prelaska granice bez PCR testa koji je napravio Gradski štab Banja Luke za vanredne situacije. U dokumentu od 13. marta 2021. stoji da će „Gradski štab uputiti prijedlog Republičkom štabu da se za ulazak u RS/ BiH uvede obavezan PCR tekst, osim za građane Republike Srbije“. Dobro ste pročitali – prenosi BosnaGlobal.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79