Sudiji u BiH smanjena plata tri mjeseca, ovo je razlog

Prvostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) prihvatila je sporazum o utvrđivanju disciplinske odgovornosti sudije Opštinskog suda u Bihaću, Nisvete Gluhalić-Mizić, te joj je izrečena disciplinska mjera smanjenje plate od pet odsto na tri mjeseca.

Prvostepena disciplinska komisija za sudije Visokog sudskog i tužilačkog vijeća je 22. novembra prošle godine na sjednici van ročišta donijela odluku da se prihvata u cjelini sporazum o utvrđivanju disciplinske odgovornosti sudije Opštinskog suda u Bihaću Nisvete Gluhalić-Mizić, navodi se u odluci, piše “BIRN BiH”.

Prema odluci, ona je proglašena odgovornom da je neopravdano kasnila u donošenju i izradi pismenog otpravka presude u 23 parnična predmeta Opštinskog suda u Bihaću.

“Čime je počinila disciplinski prekršaj ‘neopravdano kašnjenje u izradi odluka ili u drugim radnjama u vezi s obavljanjem dužnosti sudije ili bilo kakvo drugo ponovljeno nepoštivanje dužnosti sudija’, (…) pa se tuženoj (…) izriče disciplinska mjera smanjenje plate u iznosu od pet odsto na period od tri mjeseca” navedeno je u odluci Prvostepene komisije koja je objavljena anonimizovana na stranici Kancelarije disciplinskog tužioca (UDT).

Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) može potvrditi da je riječ o odluci sudije Gluhalić-Mizić po broju disciplinskog predmeta.

UDT je 7. jula prošle godine podnio disciplinsku tužbu, a 18. novembra podnio je Prvostepenoj disciplinskoj komisiji sporazum o zajedničkoj saglasnosti o utvrđivanju disciplinske odgovornosti.

Kako se navodi u odluci, prilikom predlaganja disciplinske mjere, strane su odlučile da se, između ostalih, uzmu u obzir olakšavajuće okolnosti da je tužena dugogodišnji sudija, da se radi o jednom prekršaju, u potpunosti je i iskreno sarađivala sa UDT-om, te izrazila žaljenje i kajanje zbog počinjenog prekršaja.

Kao otežavajuća okolnost cijenjena je činjenica da je tužena odlukom VSTV-a od 9. februara 2022. godine proglašena odgovornom te joj je izrečena disciplinska mjera pismena opomena, koja se javno ne objavljuje.

Ranije je UDT teretio sudiju Gluhalić-Mizić da je propustila na vrijeme donijeti odluku o određivanju pritvora.

Protiv ove odluke nije dozvoljena žalba

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79