Suđenje Aleksandru Đurici u predmetu Dar 1: Svjedoci tvrde da im policajci nisu tražili novac

Svjedoci Tužilaštva Kantona Sarajevo, kojima je dodijeljen imunitet, svjedočili su danas na ročištu Aleksandru Đurici, u okviru predmeta u kojem se Đurica tereti za uzimanje i primanje dara. Riječ je o akciji Dar 1 kada je u avgustu 2020. godine uhapšeno više policajaca Jedinice za saobraćaj MUP KS, a optužnice su podignute u februaru 2021. godine.

Današnjem ročištu pred Općinskim sudom u Sarajevu pristupili su svjedoci Edin Halilović iz Zenice i Nemanja Lazić iz Doboja.

Lazić je svjedočio da su ga policijski službenici Jedinice za saobraćaj MUP-a KS zaustavili na ulazu na autoput A1, dok se kretao iz Sarajeva prema Zenici, a putovao je ka Doboju gdje živi i radi u privatnoj kompaniji.

Svjedok Lazić je svjedočio da je 2. juna 2020. godine vozio službeno vozilo “Dacia” u trenutku zaustavljanja i da mu je jedan od dvojice policijskih službenika rekao da je prekoračio brzinu.

“Zaustavili su me na ulazu na autoput. Policijski službenik koji me zaustavio je rekao da sam prekoračio brzinu. Nisam pratio ograničenja, jer sam se kretao u koloni. Rekao mi je da me snimio policijski radar, te saopćili da je za ovaj prekršaj propisana novčana kazna i oduzimanje vozačke na mjesec dana. Pitali su me hoću li pogledati na radaru kojom sam se brzinom kretao. Znao sam da sam prekoračio brzinu”, kazao je svjedok Lazić.

Potom je pred Sudom kazao da je on pitao policijskog službenika postoji li drugi vid kazne, osim oduzimanja vozačke dozvole, jer mu je vozačka dozvola neophodna za posao koji radi.

“Odgovorili su mi da se sve može riješiti. Policijski službenik mi je rekao da nisam ništa dužan”, dodao je Lazić.

Na pitanje gdje je bio drugi policijski službenik iz patrole, Lazić je rekao da je on već bio zaustavio drugog vozača i da nije mogao čuti šta je on razgovarao sa policajcem koji ga je zaustavio.

Advokat optuženog Mirsad Crnovršanin pitao je svjedoka prepoznaje li optuženog Đuricu, ali je svjedok rekao da ga je tada vidio u uniformi i da ga ne može prepoznati. Advokat je pitao svjedoka Lazića jesu li mu policajci kazali koliko je prekoračio brzinu, na šta je on odgovorio da se ne sjeća koliko je to bilo.

Svjedok je potom na upit advokata potvrdio da mu policijski službenik nije tražio novac u zamjenu za oprost kazne.

“Ne, nije tražio”, istakao je svjedok Lazić.

Reagovala je tužiteljica Jasmina Čaušević i svjedoku Laziću pročitala iskaz od 4. januara 2021. godine prema kojem je drugačio rekao.

“Kazali ste da niste osporavali prekršaj, ali da ste zbog vozačke upitali može li se šta uraditi, a policajac rekao sve se može”, pročitala je tužiteljica iz ranijeg iskaza svjedoka.

I drugi svjedok, Emir Halilović iz Zenice zaustavljen je na autoputu, ali kod naplatnih kućica u smjeru Sarajevo – Zenica. Riječ je o studentu Muzičke akademije u Istočnom Sarajevu.

“Vozio sam očev Citroen C5 i policijski službenici su me zaustavili kod naplatnih kućica. Prvo što mi je policajac rekao bilo je “kuda žuriš”. Zatražili su mi dokumente i rekli da sam prekoračio brzinu za 56 km/h preko ograničenja. Pitao sam da se dogovorimo, a policajac me pitao kako”, ispričao je Halilović.

Dodaje da mu je policajac potom rekao: “Nemoj žuriti, pazi kako voziš!”. Svjedok je rekao da mu policajac nije napisao kaznu.

Svjedok misli da je drugi policijski službenik bio na oko dva metra od njega i policajca koji ga je zaustavio i smatra da je mogao čuti razgovor. Advokat Crnovršanin je svjedoka pitao je li ga samo jedan policijski službenik zaustavio, a on je odgovorio potvrdno.

Svjedok je nakon pitanja ponovo ustvrdio da mu policajac koji ga je zaustavio nije tražio novac, ali kao i prethodni svjedok nije mogao opisati drugog policajca.

Sljedeća ročišta Aleksandru Đurici zakazana su za 1. i 15. septembar u 13 sati.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79