Suđenje Cikotiću: Vještak ukazao na friziranje cijena prodaje vojne opreme radi pogodovanja ‘Skautu’

U nastavku suđenja bivšem ministru odbrane Bosne i Hercegovine Selmi Cikotiću, vještak Tužilaštva BiH Berko Zečević ukazao je i na “friziranje” cijena prodaje vojne opreme, čime se pogodovalo kupcu.

Zečević je, u nastavku iznošenja nalaza i mišljenja, naveo da je u periodu prodaje municije i oružja zagrebačkoj firmi “Skaut” postojala komisija koja je kontrolisala kompletan proces i da je tender bio objavljen u “Slobodnoj Dalmaciji” u Hrvatskoj.

On je rekao da su tada Ministarstvu odbrane stigle četiri ponude, od kojih je najpovoljnija bila domaće firme “Bruning”, ali da je na tenderu pobijedila zagrebačka firma “Skaut” sa ponudom većom od 1,5 milion KM.

“Rok isporuke trebao je biti šest mjeseci od potpisivanja ugovora, što se na kraju nikada nije desilo”, naveo je Zečević i dodao da je obrazloženje tada bilo da je riječ o zastarjeloj vojnoj opremi, iako je u ugovoru navedeno da reklamacija neće biti prihvaćena.

Ugovor je, kaže Zečević, imao niz tačaka, a posebno se referisao na sertifikaciju s obzirom na to da je ta vojna oprema imala “širok spektar municije i oružja”.

“To nije bilo tako, to je sve trebalo biti u roku od šest mjeseci. Od 2003. do 2023. godine to nije izvršeno”, rekao je Zečević.

Prema izvještaju, problem je nastao kada je Ministarstvo odbrane počelo snositi troškove za održavanje vojne opreme, iako se ugovorom kupac obavezao na to.

“Ukupna cijena nije smjela biti podložna promjenama, što se na ovaj način dešavalo”, istakao je Zečević i obrazložio da je tome doprinijelo to što se nije znalo koliko šta vrijedi po komadu i jer kompletna oprema nije isporučena odjednom već parcijalno.

Drugi problem je, prema njegovim riječima, nastao kada je firma “Skaut” počela reklamirati robu iako je navedeno da se to ne smije raditi.

Tužilac Tužilaštva BiH Mladen Furtula pitao je vještaka koja je hronološki bila uloga Ministarstva odbrane, na šta je Zečević odgovorio da je Ministarstvo tada formiralo komisiju koja je sačinila tabelu popisane vojne opreme, koja se na kraju nije slagala sa tabelom iz osnovnog ugovora.

On je naveo da je našao niz odstupanja, naročito jer je predstavnik firme “Skaut” bio jedan od članova komisije.

Vještak je dodao da je iz tabele iz 2005. godine uočio da su odstupanja iz osnovnog ugovora i tabele Ministarstva oko 120.000 KM razlike.

“Ova tabela je frizirana i prilagođena da cijena raste”, pojasnio je Zečević.

On je naveo da je firma “Skaut” dostavila pismo Ministarstvu odbrane u kojem traži da Tehničko-remontnom zavodu /TRZ/ Hadžići isporuče 1,1 milion komada municije jer ističe rok za isporuku iz njihovog ugovora, iako Ministarstvo nije bilo potpisinik nikakvog ugovora sa Zavodom u Hadžićima.

Furtula je vještaka pitao kolika je vrijednost toga, a on je rekao da je najmanje 110.000 KM išlo samo u korist “Skauta”.

Nalazom je utvrđeno da je TRZ preuzeo čak i dio municije koji nije predviđen ugovorom, što postoji u zapisnicima iz Ministarstva odbrane, s tim da su se mijenjali nazivi.

Zečević je naveo da nije siguran da li su to bile štamparske greške ili je neko usljed neznanja to napravio, ali oprema koja je stigla u TRZ Hadžići mnogo je skuplja od opreme iz prvobitnog ugovora između Ministarstva odbrane i “Skauta”, prenosi Birn.

U završnom izlaganju vještaka navedeno je da je došlo do zamjene naoružanja, gdje su se aneksom ugovora mijenjale stavke o broju naoružanja, što je bilo suprotno ugovoru.

Tu je posebno izdvojio rakete “128 plamen” a njihova cifra od 20.000 ranije se nije spominjala. On je naveo da se dotadašnje 62 rakete mijenjaju za 20.000 novih koje nemaju istu funkciju i svrhu. Prvobitne “plamen” 62 rakete su osvjetljavajuće koje nemaju veliku razornu moć i koriste se u mornarici, dok su novih 20.000 modernije, izuzetno razorne moći i mnogo skuplje u prodaji.

U poređenju sa cijenama, Zečević je rekao da prvobitne rakete koštaju 11 KM po komadu, dok su druge koštale 1.000 KM po komadu.

“Tu je došlo do novog problema jer je Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa moralo konsultovati Ministarstvo bezbjednosti jer je riječ o opasnom naoružanju, što se nikada nije desilo”, rekao je Zečević.

Optužnica tereti Cikotića da je od 2009. do 2011. godine, u dogovoru sa drugim licima, a s ciljem pribavljanja koristi iskoristio službeni položaj i pogodovao firmi “Skaut” iz Zagreba.

Cikotić je, suprotno sporazumu o konačnom raspolaganju svim pravima i obavezama nad pokretnom imovinom iz 2008. godine i odlukama Predsjedništva BiH, donio i potpisao dvije odluke o odobravanju isporuke, odnosno zamjene robe, te četiri rješenja o isporuci municije.

Prema optužnici, on je zaključio četiri aneksa na osnovne ugovore o prodaji neperspektivnog naoružanja i municije, zaključene 2003. i 2004. godine.

Nastavak suđenja zakazan je za 16. maj, kada će vještaka ispitati odbrana.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79