Suđenje Dodiku i “Black Tie 2” pokazali nepravilnosti u presudi Novaliću i saradnicima u aferi Respiratori

Slučaj zvan “Respiratori”, u kojem su osuđeni Fadil Novalić, Fahrudin Solak i Fikret Hodžić, nastavlja izazivati kontroverze u pravosudnim krugovima Bosne i Hercegovine.

Sud BiH je osudio Novalića na četiri, Solaka na šest, a Hodžića na pet godina zatvora zbog zloupotrebe položaja, a kako se sada čini, proces i presuda su puni pravnih nedostataka.

Sudija Branko Perić, koji je bio uključen u postupak, iznio je izdvojeno mišljenje u kojem je upozorio na brojne probleme u presudi, nakon čega je bio izložen medijskom pritisku i na kraju se penzionisao.

Njegova upozorenja o propustima u postupku sada dobijaju na težini s obzirom na nova saznanja iz drugih pravnih slučajeva.

Primjerice, u nedavnoj akciji “Black tie” utvrđeno je da Sud BiH nije nadležan za krivična djela koja su bila osnova za osudu trojice muškaraca u slučaju “Respiratori”.

Također, tokom suđenja Miloradu Dodiku, pokazalo se da novinski članci, koji su bili korišteni kao dokazi protiv Novalića, Solaka i Hodžića, ne mogu služiti kao validni dokazi u krivičnom postupku.

Sutkinja Sena Uzunović je odbacila upotrebu novinskih članaka kao dokaza, naglašavajući da se ne mogu smatrati činjeničnim materijalom.

U originalnoj presudi slučaja “Respiratori” novinski članci i navodna pisma anesteziologa bili su citirani kao dokazi, iako formalno nikada nisu bili prihvaćeni u dokazni materijal. Ova praksa je izazvala zabrinutost jer ukazuje na moguću pristrasnost i nesistematičan pristup u sudskom postupku.

Sada, dok Novalić, Solak i Hodžić čekaju odluku Ustavnog suda BiH po svojim apelacijama, postoji opravdana zabrinutost zbog sporosti rada ovog suda, kao i zbog općeg stanja pravosuđa koje dopušta takve nepravilnosti. Ovaj slučaj ne samo da podiže pitanja o pravičnosti i transparentnosti pravosudnog procesa u BiH, već i potencijalno ukazuje na sistemski problem unutar pravosudnog sistema koji zahtijeva hitnu adresaciju i reformu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79