Suđenje Dodiku i Lukiću: Odbijen prijedlog za saslušanje Christiana Schmidta

Suđenje Dodiku i Lukiću: Odbijen prijedlog za saslušanje Christiana Schmidta


Tokom suđenja predsjedniku RS Miloradu Dodiku i v.d. direktoru Službenog glasnika RS Milošu Lukiću, sutkinja Sena Uzunović je odbila zahtjev odbrane Miloša Lukića za saslušanjem visokog predstavnik Christiana Schmidta.

Ranije je sličan prijedlog već odbijen kada ga je izložila Dodikova odbrana.

U kontekstu medijskih izvještaja o svjedočenju Christiana Schmidta u Strazburu, sutkinja Uzunović je istakla da se radi o različitim pravnim kontekstima. Postupak u Strazburu pokrenut je na zahtjev fizičkih lica i nevladinih organizacija koje tvrde da su im povrijeđena ljudska prava.

Različiti postupci

Uzunović je naglasila da nisu isti postupci ni pravilnici u vezi sa svjedocima i trećim stranama.

Danas je svjedočio Dalibor Panić, generalni sekretar Vlade RS, kojeg je predložila Lukićeva odbrana. Ponovio je da niko ne može obustaviti objavu zakona u Službenom glasniku RS.

“Čak i da se uoči greška, procedura se mora provesti iz početka. U protivnom to bi bilo podrivanje Ustava i zakona RS”, rekao je Panić

Kredibilitet svjedoka

Tema su dva sporna zakona koje je donijela NSRS na sedmoj i osmoj sjednici.

Tužilac Nedim Ćosić je postavio pitanje o kredibilitetu svjedoka Panića, na šta je ovaj odgovorio da je član SNSD-a i da ga je na funkciju imenovao predsjednik Vlade RS iz istog stranačkog reda. Tužilac Ćosić je izrazio sumnju u iskaz ovog svjedoka.

Milorad Dodik je također postavljao pitanja svjedoku, no sutkinja Uzunović je zabranila odgovore, uključujući pitanje o tome smatra li da je riječ o političkom procesu. Kada je Dodik upitao sutkinju može li postaviti pitanje, ona je pristala, a Dodik je uzvratio:

“Zar vi mislite da ovo nije politički proces?”

Naravno, nije dobio odgovor.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija