Suđenje po tužbi Zorana Galića protiv Vlade FBiH odgođeno radi anonimne dojave bombe

Danas je u Općinskom sudu u Sarajevu trebalo biti suđenje nakon što je direktor Granične policije BiH Zoran Galić tužio Vladu Federacije BiH jer kao prvorangirani nije imenovan na čelo Federalne uprave policije (FUP).

Suđenje po tužbi Zorana Galića protiv Vlade FBiH koje je trebalo pičeti danas u Općinskom sudu u Sarajevu,odgođeno radi anonimne dojave da je u zgradu suda podmetnuta bomba.

U Općinskom sudu u Sarajevu je jutros dojavljena bomba zbog čega su evakuisani svi radnici, kao i stranke koje su prisustvovale ročištima u ovom periodu.

Iz operativnog centra Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo potvrđeno nam je da je dojava o bombi u Općinskom sudu u Sarajevu stigla jutros oko 9:30 sati.

Na mjesto događaja su odmah upućeni policijski službenici, a stručna služba radi pregled prostorija kako bi se utvrdilo da li je riječ o stvarnoj prijetnji ili lažnoj dojavi.

Zbog opće političke krize na entitetskom nivou koja traje od izbora 2018. godine, između SDA i HDZ-a, do danas nije formiran ni novi saziv Federalne vlade.

Galić je sa 97 bodova bio prvi među prijavljenima za spomenutu poziciju, no nikada nije potvrđen, nakon čega je prošle godine pokrenuo spor na sudu. Vlada FBiH nije imenovala nijednog od sedam kandidata za direktora Federalne uprave policije (FUP).

Njegov mandat na čelu GP BiH ističe u maju ove godine, a tužbom podnesenom protiv Vlade FBiH zahtijeva konačnu sprovedbu i završetak procedure propisane Zakonom o unutrašnjim poslovima FBiH i odabir jednog od kandidata sa liste najbolje ocjenjenih (na čijem čelu je upravo on).

U julu prošle godine na sjednici Vlade FBiH je upriličeno glasanje o imenovanju direktora FUP-a, no glasali su samo ministri iz HDZ-a što nije bilo dovoljno.

Glasalo se nakon inicijative ministra unutrašnjih poslova Aljoše Čampare koji je zatražio poništavanje konkursa za izbor direktora FUP-a s obzirom na to da su od konkursa prošle dvije godine.

Nezavisni odbor Parlamenta FBiH je ranije tražio urgenciju da se konačno završi procedura imenovanja direktora FUP-a te da se Vlada FBiH izjasni prema članu 55. Zakona o unutrašnjim poslovima FBiH, a na osnovu liste kandidata koji ispunjavaju sve uslove javnog konkursa za imenovanje direktora FUP-a.

Čampara je 2020. godine odbio podržati prijedlog Nezavisnog odbora Parlamenta FBiH iz 2019. godine o imenovanju prvog s liste (Zorana Galića), iz razloga što ministar unutrašnjih poslova i direktor FUP-a ne smiju biti iste nacionalnosti te bi imenovanje bilo bespotrebno, dok se ne ostvari puni dogovor za sva mjesta unutar vlade i institucija koje ona imenuje piše Klix

 

Rang-lista nakon konkursa provedenog 2019. godine:

Zoran Galić, 97 bodova

Milan Galić, 96 bodova

Ensad Korman, 89,5 bodova

Robert Perić, 89 bodova

Ljuban Frljić, 83,3 boda

Mustafa Hujdurović, 79,6 bodova

Zoran Čegar, 78,8 bodova

Podsjetimo, v. d. direktora FUP-a je Ensad Korman

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79