Suđenje premijeru Novaliću: Da li je Tužilaštvu BiH dostavljen lažni dokument iz Vlade Federacije?

Tončo Bavrka, direktor Federalne direkcije za robne rezerve i član Federalnog kriznog štaba jučer je u nastavku suđenja optuženima u aferi “Respiratori” potvrdio da oni na sjednicama Štaba nikada nisu raspravljali, niti su dizali ruke za nabavku 100 respiratora.

Tokom svjedočenja, koje je bilo poprilično konfuzno i tokom kojeg se nije sjećao ili nije mogao izjasniti o većini pitanih stvari, potvrdio je da je Plan nabavki iskazanih potreba za nabavku medicinske opreme i sredstava donio Federalni zavod za javno zdravstvo, ali da o tom dokumentu nisu zvanično raspravljali niti su donosili zaključke jer je “dolazio od struke”.

Izdvojenih sedam miliona KM

Odgovarajući na pitanja tužioca Mirze Hukeljića Bavrka je kazao da je na sjednici 1. aprila 2020. godine donesena odluka o izdvajanju, najprije pet, a potom sedam miliona KM za nabavku zaštitne opreme.

Koja se tačno oprema nabavljala nije znao reći, jer kako kaže, to je prepušteno stručnjacima u Ministarstvu zdravstva i Zavodu za javno zdravstvo FBiH.

“Nismo imali materijal pred sobom i to je trebao biti prijedlog struke”, glasio je Bavrkin odgovor.

Tužioca je zanimalo kada je saznao da su se po toj odluci nabavljali respiratori na šta je svjedok odgovorio “kada su došli na aerodrom”. Predočen mu je iskaz iz istrage od 7. septembra prošle godine kada je izjavio: “Solak je na jednoj sjednici, prije isporuke, informisao Stožer o isporuci respiraotra jer nisu svi mogli stati u avion”.

Šta je od ovoga tačno svjedok nije konkretno odgovorio, osim što je pričao nepovezano o njegovoj ulozi kao člana Kriznog štaba, dodavši da o “nabavci 100 respiratora nisu dizali ruke na sjednici”.

Dvije različite Informacije

I na današnjem ročištu spomenuta je Informacija Federalnog štaba Civilne zaštite o aktivnostima koje su sproveli na suzbijanju i prevenciji širenja koronavirusa od proglašenja stanja nesreće u FBiH do 23. marta, te one koje su provodili od 23. marta do 3. aprila, a koja je razmatrana na sjednici Vlade FBiH 9. aprila.

Naime, u Informaciji koju je Tužilaštvo BiH zvanično dobilo od ovlaštene osobe iz Vlade FBiH stoji rečenica “Dana 03.04. zaključen je ugovor o kupovini 100 respiratora”.

Informacija, sa ovom rečenicom, sačinjena je na memorandumu FŠCZ i nije potpisana. Međutim, svjedok je naglasio da u primjeru Informacije koju on ima, ali i ostali članovi Kriznog štaba, ove rečenice nema.

O tome je obavijestio Tužilaštvo BiH 29. jula ove godine, kada je već suđenje u ovom predmetu bilo u toku.

Na ovo je reagovala Senka Nožica, advokatica optužene federalne ministrice Jelke Milićević, ističući da se optužnica i bazira na toj rečenici.

Napomenimo da je Nožica ovu Informaciju i ranije spominjala, preciznije na suđenju održanom 19. maja, kada je Tužilaštvo BiH prezentiralo materijalne dokaze.

Advokatica je tada naglasila da će dokazati da u materijalu koji je njena branjenica zaprimila za tu sjednicu u izvještaju FCUZ-a nije bila rečenica o kupovini stotinu respiratora. O ovome će, tvrdi Nožica, naknadno prezentirati dokaz, te objasniti kako je došlo do zamjene.

Umjetna pluća

Bavrka je tokom svjedočenja na većinu postavljenih pitanja odgovorio da se ne sjeća jer “ne zna da li je o nečemu bilo riječi na kafi, prije ili poslije sjednica”. U jednom momentu je izjavio, čak, i to da nije ni znao šta su respiratori, pa je objašnjenje tražio od doktora Davora Pehara koji je kazao da se radi o “umjetnim plućima”.

Potvrdio je da je nakon medijskih pisanja o respiratorima na jednoj od sjednica Štaba FUCZ uputio pitanje u smislu da objasne tehničku sposobnost nabavljene opreme, ali s obzirom da nije konkretno rekao koji je odgovor dobio i od koga, tužilac ga je suočio sa izjavom iz istrage:

“Ovo dvoje lica (Solak i Sanita Alagić iz FUCZ) odgovorili su mi da nepotrebno kompliciram stvari, da su respiratori nabavljeni i da ih treba raspodijeliti”.

U sudnici je danas kazao da ne može “sa sigurnošću potvrditi to što je rekao u izjavi”, te da mu Solak i Alagić nisu mogli odgovoriti jer nisu medicinski stručnjaci.

Svjedok Tončo Bavrka je kazao i to da mu nije bilo poznato da Srebrena malina nabavlja respiratore, ali da zna da je onaj ko nabavlja robu, prema zakonu, dužan osigurati i skladištenje.

Odgovarajući na pitanja Novalićeve advokatice Vasvije Vidović potvrdio je da su u Planu nabavku pod stavkom jedan spominjani respiratori i to 300 komada, piše Žurnal.

Suđenje je nastavljeno danas.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79