Suđenje razbojnicima: Advokat rekao da zna gdje je opljačkanih 110.000 KM

U Okružnom sudu u Bijeljini održan je peti nastavak glavnog pretresa u sudskom postupku protiv Živana Glišića (24) i Duška Velimirovića (22), koji su optuženi za dva razbojništva koja su počinili u razmaku od godinu.

U prvoj pljački, u semberskom selu Trnjaci, optuženi su upali u kuću Dike i Rajka Matkovića i, uz prijetnju pištoljem, odnijeli oko 75 KM, da bi u januaru ove godine opljačkali Radinku Tomić u selu Brodac, odnijevši iz kuće 40.000 eura te zlatni i srebreni nakit vrijedan oko 15.000 eura.

Optuženi sve priznali

Tužilac Jovanović je u svojoj kratkoj završnoj riječi naveo da su optuženi priznali izvršenje krivičnog djela u cijelosti te da on smatra da su krivi za navedeno krivično djelo, za koje Sudsko vijeće treba odrediti odgovarajuću sankciju.

Branilac optuženog Živana Glišića, advokat Dejan Bogdanović zatražio je blažu kaznu za svog branjenika, smatrajući da bi kaznena sankcija od četiri godine zatvora bila sasvim dovoljna. On je naglasio da je najvažnije što nema “zle krvi” između optuženih i oštećene.

Branilac drugooptuženog Duška Velimirovića, advokat Dragiša Dumić izjavio je da se njegov klijent pokazao kao “naivan i amater te da je slučajno uletio u sve to”.

– On je u jednom trenutku držao plastični pištolj, čuvao stražu i ne može se kvalificirati kao saizvršilac navedenog krivičnog djela – rekao je advokat Dumić.

Naglasio je da će Sud teško dokazati da je iz Radinkine kuće odneseno 110.000 KM u novcu i zlatu te da optuženi ni u jednom trenutku nisu brojali opljačkani novac.

Radinka Tomić ne traži kažnjavanje

– Zatečen sam bio kada sam samo njih dvojicu vidio na optuženičkoj klupi. Šta je to druge amnestiralo da ne budu optuženi? Ovom mladom čovjeku treba pružiti šansu i izreći mu blažu kaznu. Lično znam gdje je novac, ali to Sudu u ovom trenutku ništa ne znači – rekao je advokat Dumić.

S njim se složio i branilac oštećene, advokat Duško Tomić, izjavivši da zna gdje se nalazi opljačkano zlato.

Izricanje presude najavljeno je za 28. juni.

Oštećena Radinka Tomić i njen advokat Duško Tomić izjavili su da ne traže krivičnu sankciju za optužene, jer su oni vratili iznos od 3.000 eura od novca koji su potrošili nakon pljačke. Naglasili su da će podnijeti krivične prijave protiv tužioca Jovanovića, policijskog inspektora, svjedoka Zekića i onoga koji je tipovao na kuću oštećene.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79