Suđenje Siniši Šakiću za ubistvo Slaviše Ćuluma: Ubice snimljene kamerama na tri lokacije

Na nastavku suđenja Siniši Šakiću Kinezu, optuženom za ubistvo Slaviše Ćuluma, tužilaštvo je u sudnici prikazalo snimke nadzornih kamera na kojima se vidi kretanje motora kojim su se vozile maskirane ubice Ćuluma.

Prikazivanje snimaka proteklo je uz brojne tehničke probleme, uz sijaset prigovora branilaca optuženog Šakića. Advokati su ukazivali na greške republičkog tužioca Snježane Petković u označavanju snimaka, kao i sam način izvođenja dokaza. Tužilaštvo tvrdi da se na snimcima vide optuženi Šakić i jedna nepoznata osoba. Snimci su, kako tvrde, nastali dan prije ubistva, kao i na sam dan zločina kada su ubice motociklom pobjegle iz Dragočaja prema Kozari.

Odbrana burno reagirala

Petkovićeva je u sudnici puštala snimke sa kamera restorana “Bijele vode”, firme “Grafo Balkan”, te privatne kuće koja je, kako je navela, oko 1,2 kilometra udaljena od mjesta zločina. Odbrana je na te tvrdnje burno negodovala, navodeći da to ničim nije dokazano. Petkovićeva je pojasnila da je udaljenost izmjerena pomoću “Google earth-a”, priznavši da to još nije izvela kao dokaz.

Za puštanje pojedinih snimaka Petkovićevoj je bilo potrebno dodatno vrijeme, pa je i predsjednik sudskog vijeća Branimir Jukić konstatovao da je takvo izvođenje dokaza “veliki gubitak vremena”. Petković je odgovorila da “nije lako naći određene djelove snimaka i pustiti ih”, uz konstataciju da se “ne razumije u tehniku”. Sudija je uzvratio da je potrebno da se za sve pripremi.

Odbrana se požalila i da se u dokaznom materijalu ističe da je reč o snimcima samo s “Grafo Balkana”, pa je Petkovićeva pojasnila da je to greška u optužnici. Pojasnila je da je odbrani sve navedeno u nalazu vještaka. Taj nalaz advokat Nebojša Pantić je nazvao neupotrebljivim, jer je na slovenačkom jeziku, bez oznaka fotografija. U raspravu se umiješao i sudija Jukić navodeći da je tužiteljka u dokazima morala tačno naznačiti o kojim se snimcima radi.

– Ovako ispada da su snimci s jedne kamere, a izvode se dokazi s tri kamere – istakao je Jukić.

Ključna vještačenja

Zbog dojave o bombi u zgradi suda ranije je odgođeno ročište na kojem su trebali da svjedoče vještak za DNK analizu Dušan Keckarević iz Beograda, te stručnjak za video nadzore Gregor Kovač iz Slovenije. Ti nalazi biće izvedeni na narednom ročištu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79