Suđenje za pokušaj ubistva: Tužilaštvo (ne)će pristati na minimalnu kaznu za Adnana Tahirovića

Nastavak suđenja Adnanu Tahiroviću optuženom za krivična djela nasilje u porodici i pokušaj ubistva u sticaju danas je u Kantonalnoj sudu u Sarajevu odgođeno zbog bolesti dva učesnika u postupku.
Piše: D. Pavlović
Naime, kako je rekao predsedavajući vijeća, sudija Igor Todorović, branilac optuženog još nije izašao iz izolacije, a Todorović je dodao da se razbolio i jedan član Sudskog vijeća.
Na današnjem ročištu trebalo se raspravljati o sporazumu koji su optuženi i branilac trebali sklopiti sa Tužilaštvom. Nezvanično, odbrana je navodno ponudila da se Tahiroviću izrekne minimalna  kazna od oko tri i po godine, pa bi on priznao izvršenje krivičnog djela.
Pitanje je da li će Tužilaštvo pristati na taj sporazum s obzirom na to da je optuženi već osuđivan za pokušaj ubistva i druga krivična djela…
Na današnjem ročištu moglo se čuti da je Tahiroviću pritvor produžen prije 10-ak dana  i da će  iza rešetaka ostati do  kraja ove godine.
Podsjetimo, Tahirović se tereti da je 13. novembra 2019. u popodnevnim satima prije ulaska u kuću u sarajevskom naselju Ankes, vlasništvo Ibre Bostandžije, razbio staklo na prozoru odmah do ulaznih vrata, ušao u kuću i prijetio nevjenčanoj supruzi Alemi Bostandžiji kćerki Ibre Bostanžije.
Lancem ju je udarao po tijelu nanijevši joj lake povrede, potom izvadio pištolj te zamahnutom pesnicom u kojoj je držao oružje, udario ju je  u glavu, nakon čega joj je stavio pod vrat nož.
Ibro Bostandžija, otac oštećene čuo je buku i sišao sa sprata kuće držeći u ruci pištolj, razvalio vrata u prizemlju te ugledao optuženog Tahirovića kako drži nož pod vratom njegove kćerke.
Tahirović odgurnuo je Alemu i krenuo prema Bostandžiji te ga udario u glavu.
 Bostandžija je u strahu za život svoje kćerke kao i za vlastiti život pucao iz pištolja i ranio u Tahirovića nanijevši mu tešku tjelesnu povredu. Nakon što je Bostandžija izašao pred kuću, optuženi Tahirović ubo je Bostandžiju u stomak i ruke i pritom mu nanio tešku tjelesnu povredu.
Danas u 13 časova biće održano ročište i Bostandžiji koji se također tereti za pokušaj ubistva u prekoračenju granica nužne odbrane.
Nastavak suđenja Tahiroviću odgođen je za 10. decembar
Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79