Suđenje za ubistvo malog Slobodana: Svjedok promijenio iskaz!

Svjedok Tužilaštva BiH Seid Bečić danas je na suđenju za svirepo ubistvo 12-godišnjeg dječaka Slobodana Stojanovića 1992. godine u Novom Selu, promijenio ranije iskaze date haškim istražiocima i Tužilaštvu BiH kojima je teretio Elfetu Veseli i Sakiba Halilovića za ovaj zločin.

Bečić je, svedočeći putem video-linka iz Holandije, rekao da je tokom juna i jula 1992. godine bio u selu Bajrići kod Zvornika, gdje je bio dobrovoljac u seoskoj grupi, te negirao da je bio u nekoj vojnoj formaciji.

On je naveo da je u JNA bio vezista i da je svoje stečeno znanje “ugradio u odbranu Bajrića”.

Bečić je potvrdio da poznaje Halilovića, da ga je tokom juna i jula sreo na području Novog Sela, ali da optuženi nije imao nikakvu ulogu u ratu i da nije komandovao nikakvom grupom.

Tužilac Miroslav Janjić predočio mu je iskaz koji je 2015. godine dao Tužilaštvu BiH u kojem je naveo da je Halilović bio komandant jedne grupe, na šta je svjedok rekao da je to sve bilo “rekla-kazala”, odnosno da je ispričao ono što je čuo, a ne ono što je vidio.

Bečić je rekao da je jednom ili dva puta među narodom vidio neko nepoznato dete za koje je kasnije od srpskih vezista čuo da se zvao Slobodan Stojanović i da ga je masakrirala neka Elfeta, kao i da će zbog tog djeteta “pobiti 100 muslimana”.

Na pitanje tužioca kako to da se ne sjeća da je u ranijim iskazima rekao da je dijete vidio u grupi “Kimbetovih /Halilovićevih/ ljudi”, kao i da je tu bila i jedna upečatljiva žena u maskirnoj uniformi sa automatskom puškom, za koju je kasnije saznao da se zove Elfeta Veseli, svjedok je rekao da tada niko nije bio optužen, a da su sada optuženi ljudi koje “ne bi želio da ošteti”.

– Tog iskaza se ne sjećam, a za Elfetu sam čuo od od srpskih vezista – istakao je Bečić.

Svjedok je negirao i svoje ranije iskaze u kojima je tvrdio da su u kućama njegovih komšija Amira Sulejmanovića i Hajrudina Junuzovića bili smješteni “Kimbetovi ljudi”, rekavši da su prema njegovim saznanjima u tim kućama bile smještene neke izbjeglice.

Svjedočenjem Bečića završen je dokazni postupak Tužilaštva BiH, a statusna konferencija u ovom predmetu zakazana je za 6. mart.

Tužilaštvo BiH tereti Elfetu Veseli da je, kao pripadnik Diverzantskog voda Komande združenih jedinica Liplje, Kamenica Armije BiH, u drugoj polovini jula ili prvoj polovini avgusta 1992. godine ubila dvanaestogodišnjeg Slobodana Stojanovića u naselju Bajrići-Novo Selo, na području Kamenice.

Prema optužnici, ona je na najsvirepiji način ubila dečaka tako što mu je, dok je bio na biciklu, prišla s leđa i zaklala ga nožem.

U optužnici je navedeno da je Sakib Halilović, koji je bio komandant Diverzantskog voda, znao da je njegova podređena počinila ovo krivično djelo, ali nije preduzeo neophodne mjere da bude kažnjena.

(Srna)