Suđenje Zukiću i ostalima: Šta kriju izbrisane poruke iz telefona?

Vještak Rizvić je kazao kako nije vještačio mobilni telefon Amira Zukića, ali da jeste više mobilnih telefona Nedžada Trake i Ramiza Karavdića

Na suđenju za nezakonito posredovanje pri zapošljavanju u “Elektroprivredi”, forenzički vještak za mobilne telefone je kazao kako nije njegova obaveza da utvrđuje ko je i kako oduzeo mobilne telefone koje je vještačio.

Na pitanje braniteljice Amira Zukića, Senke Nožice, kakva analiza je korištena za kreiranje nalaza i mišljenja, vještak Avni Rizvić, zaposlenik Federalne uprave policije (FUP), je kazao kako je rađena fizička i logička analiza, prenosi BIRN.

“Logička podrazumijeva ekstrakciju podataka koji su vidljivi svakom korisniku, dok fizička podrazumijeva povrat izbrisanih podataka chata i poruka”, pojasnio je Rizvić dodajući kako nije praksa da se za uređaj kojim je rađena ekstrakcija podataka navode serijski broj, ime vlasnika i korisnika licence.

Na argument braniteljice Nožice da predmeti koji su vještačeni nisu pravilno izuzeti, što se može odraziti na vještačenje, vještak je kazao kako ne vidi nepravilnosti.

Na dodatna pitanja o načinu oduzimanja mobilnih telefona, te njihovom skladištenju, vještak je kazao kako nije njegova obaveza da utvrđuje ko ih je i kako oduzeo.

Vještak Rizvić je kazao kako nije vještačio mobilni telefon Amira Zukića, ali da jeste više mobilnih telefona Nedžada Trake i Ramiza Karavdića.

Na pitanje branioca Sanjina Bandovića kako mu je poznato da je mobilni telefon koji je vještačio u vlasništvu Karavdića, vještak je kazao da je “on potpisao potvrdu, zbog čega pretpostavljam da je njegov”.

Na pitanje braniteljice Nine Karačić, zamjenske braniteljice Eseda Džananovića, da li je za aktiviranje bilo kakve radnje potrebno da mobilni telefon bude otključan, kazao da treba, nakon čega je braniteljica navela kako je u fotodokumentaciji u optužnici navedeno da je telefon upaljen.

“Ja sam dao šifru prilikom pretresa i to je dokaz da su imali šifru i da su ulazili”, kazao je optuženi Džananović.

Branilac Asima Saraljića, Nermin Mulalić, nije imao pitanja za vještaka, naglašavajući kako će Odbrana imati prigovore zakonitosti.

Tužiteljica Ena Bahtijarević Alagić je uložila u spis pet nalaza i mišljenja vještaka Rizvića i mobilne telefone Nedžada Trake, Ramiza Karavdića, Safeta Bibića i Eseda Džananovića.

Oni su, zajedno sa Amirom Zukićem i Asimom Sarajlićem optuženi za protivzakonito posredovanje pri zapošljavanju u javnim preduzećima. Zukić je optužen i za nedozvoljeno držanje oružja.

Na početku ročišta, braniteljica Nožica je istakla kako u sudnici u kojoj se ročište održava nisu ispunjeni minimalni epidemiološki uslovi, “pri čemu udaljenost između advokata nije ni 20 cm”.

“Nas je 22 u sudnici, vještak i tužioci imaju uslove za rad”, kazala je Nožica dodajući kako Općinski sud mora stvoriti minimalne uslove za ovo suđenje.

Odlukom sudije Tanje Curović suđenje se održalo, a naredno je zakazano za 28. juni kada će Odbrane uložiti prigovor na uložene dokaze Tužilaštva.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79