Sudovi im ne priznaju identitet: Kako kazniti migrante bez dokumenata

Na osnovu informacija koje su dostavile pojedine policijske agencije, uočena je različita praksa sudova i tužilaštava u BiH kada je u pitanju procesuiranje migranata počinitelja prekršajnih i krivičnih djela, a koji nemaju identifikaciona dokumenta niti je moguće utvrditi njihov identitet. 
FOTO: ARHIV

Na posljednjoj sjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH razmatran je dopis Dragan Mektića, ministra sigurnosti BiH, koji se Vijeću obratio povodom različitog postupanja sudova i tužilaštava prilikom prekršajnog i kaznenog procesuiranja migranata. Vijeće je usvojilo zaključak da Stalna komsija za edukaciju i Centar za sudsku dokumentaciju, “u skladu s diskusijom, pripremi odgovor na Mektićev dopis”.

Tragom te informacije, odgovor smo potražili u Ministarstvu sigurnosti BiH. Kako nam je potvrđeno,  Operativni štab za pitanja migracija u BiH, na čijem čelu je Mektić, uputio je Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH apel za dosljednu primjenu zakonskih rješenja u procesuiranju djela koje su počinili  migranti.


Mektić: Na čelu Operativnog štaba za pitanja migracija u BiH

– Naime, na osnovu informacija koje su dostavile pojedine policijske agencije, uočena je različita praksa sudova i tužilaštava u BiH kada je u pitanju procesuiranje migranata počinitelja prekršajnih i krivičnih djela, a koji nemaju identifikaciona dokumenta niti je moguće utvrditi identitet istih. Također, uočeno je da pojedini sudovi ne prihvataju identitet koji je po izjavi migranta prihvatila Služba za poslove sa strancima BiH prilikom izadavanja potvrde o podnesenoj namjeri za azil na teritoriji BiH – objašnjeno nam je u Ministarstvu.

Kako kažu, na osnovu navedenog, a s ciljem smanjenja sigurnosnih rizika u BiH, apelovano je na VSTV BiH da, u skladu sa svojim nadležnostima, doprinese usklađenosti pravosudnog sistema i da ukoliko je potrebno, pokrene inicijativu za izmjene i dopune zakona i drugih propisa kako bi počinitelji – migranti bez identifikacionih dokumenata snosili posljedice za izvršena prekršajna i krivična djela, prenosi Faktor.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79