Sudovi u RS-u utvrdili: Zastava s ljiljanima ne vrijeđa nikoga

Sudovi u RS-u utvrdili: Zastava s ljiljanima ne vrijeđa nikoga


Zastava pod kojom je Bosna i Hercegovina primljena u UN prije 31 godinu dizajnirana je u Sarajevu, inspirirana ljiljanima, motivom preuzetim iz srednjovjekovne bosanskohercegovačke države. Cilj je bio izbjeći dominaciju bilo kojeg naroda i stvoriti simbol koji je zajednički svima.

Ljiljan, simbolizirajući križ, ima posebno značenje i za Bošnjake koji su ga prihvatili kao dio identiteta BiH. Međutim, policija u bh. entitetu Republika Srpska sve učestalije kažnjava građane zbog isticanja ove zastave, optužujući ih za remećenje javnog reda i mira, nazivajući je čak “ratnom”, opisao je za Al Jazeera Balkans Vedran Hadžović, bivši sekretar radne grupe za simbole BiH.

Unprkos tome, sudovi u Republici Srpskoj su potvrdili da zastava ne vrijeđa nikoga i da njeno isticanje nije protuzakonito. Na primjeru Janje, gdje je zastava s ljiljanima istaknuta na šehidskom obilježju, sud je donio odluku u korist zastave, navodeći da ne predstavlja širenje nacionalne i vjerske mržnje.

No, praksa policije u Republici Srpskoj nastavlja se godinama, s neobjašnjivim ignoriranjem sudskih presuda koje nisu u njihovom interesu. Zastupnik u NSRS, Ramiz Salkić, tvrdi da policija služi kao oružje u rukama entitetskih vlasti koje pokušavaju spriječiti ljude da dolaze na svoja ognjišta i osjećaju se kao doma u svojoj zemlji.

Kroz ovu situaciju, jasno je da zastava Bosne i Hercegovine ima duboko simbolično značenje, ali također izaziva sporenja i dijeli mišljenja u Republici Srpskoj.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija